výměnek usedlosti čp.85

Výměnek je přízemní obdélné stavení se štítovou orientací, zděné z lomové opuky, omítané (hladké vápenné obílené omítky), sedlovou střechu kryjí pálené tašky – bobrovky. Štít je cihelný, doplněný štukovou klasicistní výzdobou. Přesah střechy do dvora s vyřezávanými krakorci tvoří kryté zápraží.. Exteriér: Štítové průčelí: dvojosé, členěné soklem, profilovanou římsou a pásovými šambránami oken. Okna jsou členěna do „T“, osazena mělce do špalety. Štít je členěn trojice pilastrů spojených soklem, nesoucích nad okny půlkruhové profilované archivolty. Odvěsna štítu lemovány dvojitým páskem. Okna nepůvodní, bez členění, snad zachovávají alespoň velikost původních otvorů. Ve střeše se výrazně uplatňuje komín s kamennou hlavicí, půlkruhově se otevírající do 4 stran. Dvorní průčelí je omítané, do světnice vede okno členěné do „T“, za ním následuje vstup s dřevěnými dveřmi, drobné okénko a tři dřevěné zárubně vstupů do chlévů ,osvětlovaných šikmo špaletovanými okénky s mříží. Vzadu navazuje kolna s dřevěnými vraty. Pod střechou za světnicí je úzký bedněný pás s vyřezanými otvory holubníku, v podkroví bývala sýpka.