výpravní a obytná budova

Zděná omítaná stavba na členitém podélném půdorysu, krytá valbovými a polovalbovými střechami. Budova je z hlediska funkčního využití rozdělena na dvě části: západní část o dvou nadzemních podlažích je provozní, veřejná se vstupním vestibulem, čekárnou a pokladnami; východní třípodlažní část je soukromá a obsahuje byty; dělící hranicí je linie hlavního vstupu do vestibulu nádražní budovy. Vzhledem ke stoupajícímu terénu je objekt na jižní straně (k nástupišti) o podlaží nižší. Před jižním průčelím probíhá nástupiště s doprovodnými objekty po stranách (WC, technické zázemí), chráněné pultovou střechou. Severní vstupní průčelí zvýrazňují dva rizality, kryté polovalbovými střechami; v přízemí rizalitů jsou umístěné vstupy do objektu; západní hlavní vstup je chráněn vystupující předsíní na obdélném půdorysu, na níž je v patře umístěn balkon, přístupný z vestibulu v patře. Ve východním rizalitu je vloženo schodiště do obytné části. Na západní straně severního průčelí vystupuje v patře výrazný trojboký arkýř, spočívající na masivní stupňovitě řešené konzole. Fasády severního, východního a západního průčelí člení mírně předsazený sokl, obložený hrubě opracovanými žulovými kvádry; v ploše přízemí jsou omítky zdrsněné svislými plastickými vlnovkami, fasády 1. patra jsou hladké. Druhé patro východní části, oddělené vystupující kordonovou římsou, je doplněno hrázděním. Hrázdění se uplatňuje také ve štítech obou severních rizalitů. Nad západním průčelím z plochy střešní valby vystupuje romantizující stupňovitý zděný štít, obsahující komínové těleso. Okna většinou obdélná, případně se segmentovými záklenky, v patře vložená do jednoduchých vpadlých polí, v západní části přízemí doplněná přímými plochými nadokenními římsami. Okna dvoukřídlá s poutcem a ventilačkou, která je u některých výplní rozdělena do více tabulek. Jižní průčelí orientované ke kolejišti je v západní veřejné části přízemní, ve východní obytné části patrové. Zhruba uprostřed jižního průčelí vstupuje z plochy střechy hrázděný štít, krytý polovalbovou střechou, která navazuje na polovalbovou střechou protějšího vstupního rizalitu. Fasády přízemí hladké, s rovnoměrně rozmístěnými obdélnými okny a vstupními dveřmi s původními výplněmi. Patro východní části je stejně jako štít hrázděné. Okenní otvory jižního průčelí v 2. NP byly v nedávné době vyměněny.Před jižním průčelím probíhá podél celé délky stavby otevřené nástupiště, kryté pultovou střechou a zakončené na stranách přízemními objekty sociálního zařízení a technického zázemí. V severním průčelí jsou objekty vzhledem ke svažitosti terénu patrové, přízemí má kamenný obklad, v patře odděleném plochým kordonem jsou hladké omítky.