kostel Nanebevzetí P. Marie se hřbitovem

Areál kostela Nanebevzetí Panny Marie a fary čp. 37 se nachází ve střední části protáhlé obce, rozložené podél silniční komunikace vedoucí od Rychnova nad Kněžnou přes Panskou Habrovou a Lukavici do Skuhrova nad Bělou. Areál je rozložen bezprostředně vedle zmíněné silnice, která jej ze západní strany obíhá. Plocha areálu je dána Hranice areálu jsou dány průběhem zděné ohradní zdi vymezující zároveň prostor hřbitova zhruba oválného půdorysu s podélnou osou západ - východ. Součástí areálu jsou farní kostel, který je obklopen hřbitovem zhruba oválného půdorysu, objekt někdejší zděné márnice, zděná ohradní zeď vymezující plochu hřbitova, pozemek s budovou fary čp. 37 a protáhlý pozemek položený mezi hřbitovem a farou, na němž se nachází krátké schodiště předložené před hlavní vstupní bránu na hřbitov a památkově chráněné sochy sv. Jana Nepomuckého a Krucifixu, stojící při zmíněné vstupní bráně. Severní část areálu zaujímá hřbitov obklopující kostel, při čemž kostel stojí jeho v západní polovině, márnice na prodloužené podélné ose kostela ve východní části hřbitova. Hlavní vstupní brána je vložena do západního úseku ohradní zdi, je komponována na osu hlavního průčelí kostela. Postranní branka je v jižním úseku ohradní zdi a je směrována k budově fary nacházející se jižně od hřbitova, v jeho těsné blízkosti.