hospoda U labutě

Přízemní budova někdejšího hostince byla vystavěna při hlavní silnici spojující Brno se severní a severozápadní částí Moravy. Na barokní architekturu hostince s mansardovou střechou na západě navazuje hranolový přístavek, na jihu dvůr a přízemní hospodářská budova, na severu vjezdová brána se stlačeným obloukem. Objekty uzavírající dvůr od západu nejsou součástí kulturní památky. Budova hostince je orientována ke komunikaci hlavní sedmiosou fasádou. Krajní a ústřední osu zvýrazňují mírně vystupující rizality, okna v líci zdiva jsou opatřena jednoduchými špaletami, fasádu završuje profilovaná korunní římsa. Mezi druhou a třetí osou zleva se nachází půlkruhově sklenutá nika pro drobnější sochu. Vstup s dvoukřídlými dveřmi je umístěný v kamenném ostění s nadsvětlíkem, završeným silně stlačeným segmentem. Na klenáku segmentu je vyryt letopočet 1767. Nad vstupem do objektu vystupuje ze střešní mansardy volutami vymezený štít, završený trojúhelným frontonem. Uprostřed štítu je osazen kamenný reliéfní erbovní znak opata Pavla Václavíka, opata premonstrátského kláštera v Klášterním Hradisku u Olomouce, jehož označuje monogram PW (Paul Waclawik) AG (abbas gradicensis). Boční fasády mají dvě okenní osy. Interiér klene systém pruským placek mezi pasy a klenební placky s křížovými pasy, část stropních prostor je plochostropých, zčásti je dochována černá kuchyně.