socha sv. Antonína Paduánského na podstavě

Na podnožní desce stojí podstava, kterou tvoří dva stupně soklové patky, tělo s výraznými postranními volutovými křídly, římsová hlavice těla a podnož rozšířená postranními volutovými křídly. Na podnoží stojí v životní velikosti podaný sv. Antonín Paduánský držící na rukou, ve vodorovné poloze, malého Ježíše. Ten opětuje Antonínův pohled a laská jej dlaní pravé ruky po tváří. Světec, s tonzurou na temeni hlavy, je oděn v dlouhý, přes chodidla splývající šat s kapucí a v pase přepásaný cingulem. Po obou stranách podnože jsou na koruně římsové hlavice těla osazeni dva andílci sedící na volutové konzole. Kolem pasu jsou zahaleni bederní rouškou. Andílek po pravici sv. Antonína drží rozevřenou knihu, levou rukou ukazuje do textu. Svůj pohled obrací ke sv. Antonínovi s malým Ježíšem. Andílek na protější straně hledí vzhůru před sebe. Gesto levé ruky prozrazuje, že původně držel určitý předmět, jímž byla zřejmě lilie, jeden z atributů sv. Antonína Paduánského. Reliéfy a dekorativní motivy: * v čele podnože pod sochou - velká rokajová mušle ve středu; po stranách, včele volutových křídel, rokajové úponky * v čele římsové hlavice těla - tři menší rokajové mušle * v čele těla - v orámované ploše reliéfní výjev - vpravo stojí sv. Antonín Paduánský, v rukou drží monstranci, vlevo leží prase, před ním je položena ošatka, další postava je v pozadí za prasetem; orámování tvoří rokajové cé-motivy, úponky a květy růží * v čele postranních volutových křídel - rokajové mušle a cé-motivy * z boků volutových křídel - v horní polovině rokajová mušle, ze které spadá závěs se třemi květy růže; voluty jsou dvakrát vyžlabeny Nápisy: * na zadní straně těla - A: 1780 / A: H: / - A. 1809 / IMH / - A. 1883 / - Obnoveno LP 1967. / (napsáno černou barvou; již málo čitelné)