socha sv. Jiljí

Socha sv. Jiljí je umístěna mezi dvěma vzrostlými stromy na okraji komunikace mezi Chvalkovicemi a Sebučí. Základová deska je v současné době již téměř celá zapuštěna v zemi. Na ní stojí mohutný třídílný podstavec sestávající se ze tří částí. Střední část po stranách s volutami. Je zhotovena z jednoho kusu pískovce - voluty nejsou přiložené. Uprostřed podstavce je na čelní straně reliéfní alianční znak s korunkou, Dobřenských z Dobřenic, které drželi chvalkovické panství do r. 1798, kdy je Jan Joisef Dobřenský z Dopbřenic prodal kuronskému vévodovi Petru Bironovi, který chvalkovické panství připojil k Náchodu. Vzadu na podstavci nápis: “C: DEVOTI FECIT” a pod nápisem letopočet 1782. Horní část podstavce je završena přesahující profilovanou římsou. Rozměry podstavce : 200 x 120 x 70 cm Vlastní socha světce je cca 170 cm vysoká, je umístěna na mírně kónickém soklíku, asi 40 cm vysokém. Světec drží v levé ruce biskupskou kovovou berlu, stojí v kontrapostu, levá noha mírně pokrčená, u pravé nohy leží laň. Bezvousá zachmuřená tvář (pískovec ovětralý - proto rysy tváře již hůře čitelné), mitra do čela. Pravá ruka na prsou sevřená v pěst, o bok opřená kniha.