socha sv. Linharta

Socha sv. Linharta stojí při levé straně silnice těsně za obcí směrem na Újezdec. Vlastní socha je umístěna na mimořádně mohutném dvoudílném podstavci bez nápisů. Spodní část soklu je mírně vyklenutá vpřed, začíná a končí poměrně složitou profilovanou římsou, tělo spodní části soklu naopak bez profilací a reliéfů. Horní část soklu začíná čtyřstupňovou římsou, následuje střed po stranách s mimořádně mohutnými zdobnými volutami, ve středu je pak alianční znak s čápem a bohatou kartuší okolo s kartuší. na horních (menších) volutách je usazena široká barokní římsa, ve středu dopředu zaoblená. Rozměry : spodní sokl : 140 x 130 x 100 cm horní sokl : 160 x 120 x 70 cm Světec v životní velikosti - 160 cm, mírně nahrbená postava, pravá ruka se vztyčeným ukazováčkem směrem k pootevřeným ústům, v levé ruce drží vysokou, nahoře zlacenou berlu, dole u berly navýšku opřená kniha. Nakročená noha se opírá o okovy, mitra do čela, oči přivřené. Kněžský šat a přes ramena hozený plášť.