pomník obětem II. světové války

Na hrubě otesané pískovcové základně spočívá kvádrový podstavec, na němž je na výšku posazena plochá deska o rozměrech 142x57x25 cm. Na desce je posazen trojúhelný štítový nástavec zastřešený přesazenou kamennou římsou. V ploše štítového nástavce je gotický štít se znakem ČSR. Na čelní stěně desky je zlacený nápis Na paměť zahynulým / občanům v květnové / revoluci 1945. / Nastraženou výbušninou / přišli o život: / Josef Jaroš ze Rtyně / Vlastimil Jaroš ze Rtyně / Václav Jaroš ze Rtyně / Jan Srkal ze Rtyně / Adolf Klos z Velichovek / Jos. Andrejs z Hustířan / Jindřich Líbal z Hustířan / Karel Procházka z Jaroměře. Pod nápisem ve spodní části desky je zlacený reliéf vavřínové větvičky s uvázanou stuhou. Zadní plocha bez nápisů a reliéfů. Deska má zdrsněný povrch, nápis je vytesán v hladké paspartě. Pomník je zhotoven z jemného hořického pískovce, základna z hrubozrnného pískovce místní provenience. Před pomníkem je chodníček vymezený žulovými obrubníky - téměř zaniklý, obrubníky rozpadlé.