altán

Altán je lehká stavba dřevěné konstrukce, posazená na devítiúhelníkovém půdorysu o výměře 50 m2, vymezeném kamennou zídkou soklu z kyklopského zdiva se dvěma protilehlými kamennými schodišti. V rozích polygonu jsou umístěné sloupy, nesoucí dřevěnou konstrukci střechy shodného půdorysu s helmicovitě vyklenutým střešním pláštěm. V jeho vrcholu je nízká lucerna s podobně tvarovanou střechou, zakončenou výtvarně pojednaným kovovým hrotem s hromosvodem. Střecha je krytá plechem, natřeným v barvě připomínající měděnku. Prkenná podlaha je po obvodu mezi jednotlivými sloupy ohraničena dřevěnou balustrádou s madlem, posazenou na profilované betonové římse a v ose schodišť s dvoukřídlými brankami. Přesahující část střechy je nesená dřevěnými konzolami, vybíhajícími v ose sloupů z ozdobného pásu, tvořícího součást podpůrného systému mezi nosnými sloupy a střešní konstrukcí. Strop altánu tvoří palubky, horizontálně pokládané mezi latě, paprskovitě vybíhající z výše položeného centra stropu. Z vnitřních boků sloupů jsou dochované zbytky po vodících lištách pro žaluzie, které se spouštěly v jednotlivých polích mezi sloupy pomocí rolovacího zařízení, umístěného po obvodu uvnitř střešního prostoru. Všechny dřevěné prvky altánu jsou zdobně profilované.