altán

Altán je drobná stavba na osmistěnném půdorysu, rozšířeném na severovýchodní straně o obdélné schodiště. Altán má zděnou podezdívku, stejně jako zadní stěnu a stěny navazující na ní na obou stranách. Ostatní stěny mají zděnou dolní část, horní je pak různá. Přední tři stěny jsou nahoře dřevěné konstrukce, boční stěna mezi nimi a stěnami zděnými je nahoře hrázděná. Podezdívka altánu je nahoře zakončená výrazně přesahující zaoblenou římsou. Široká zadní zděná stěna je přistavěná k ohradní zdi zámeckého areálu a stejně jako vedlejší stěny je bez členění a otvorů. Hrázděné stěny mají dolní zděnou část lemovanou na všech stranách barevně odlišeným pásem, podobný ji svisle rozděluje na poloviny. Hrázdění tvoří dvě obdélná pole vedle sebe s diagonálně se přetínajícími trámy, vyplněná režnými cihlami s bílými spárami. U styku s vedlejší stěnou je polosloupek s ozdobnou kuželkovitou hlavicí, na který nahoře navazuje esovitě zprohýbaná dřevěná část, sahající pod střechu. Tak je tomu i na zbývajících stěnách. Vedlejší dvě stěny jsou na obou stranách provedené stejně. Také ony mají orámovanou dolní zděnou část, většina horního úseku je volná. Nahoře je dřevěná konstrukce, vymezující trojúhelníkovitě zakončený otvor ve stěně. Střed přední stěny je volný, umožňující vstup do altánu. Dřevěná horní konstrukce tvoří stlačený oblouk, ve cviklech je zdobená plastickým zprohýbaným a stáčeným ornamentem. Vstup kryje mírně předstupující sedlová střecha, na přední straně uvnitř trojúhelného štítu opět s podobným ornamentem. Na vrchol štítu je nasazený vysoký ukončující článek, dole konvex-konkávní, směrem vzhůru se zužující a zakončený šiškovitým motivem. Altán má rovný strop, nízká přesahující střecha je jehlancová, krytá plechem. Střechu nesou trámy, které jsou dole na vnějším konci ozdobně vyřezávané. Před přední stěnou altánu se nachází kamenné schodiště, jehož obě ramena vedou podél stěny ke střední podestě. Každé rameno má čtyři stupně se zaobleně zvýrazněným vnějším okrajem. Schodiště má na vnější straně železné zábradlí, a to jak na obou ramenech, tak na podestě. Tvoří ho svislé pruty, zpevněné dole a nahoře silnějšími příčlemi, pod horní příčlí je vždy mezi sousedními svislými pruty srdčitý motiv. Barevné provedení – zděné stěny a podezdívka jsou okrové, zděná dolní část stěn, horní plochy volných stěn, vnitřek a okraj štítu jsou bílé, orámování dolních částí stěn a trámy jsou azurově zelené.