ambity

Před západním průčelím klášterního kostela se rozkládá čtyřboký ambit, na zhruba čtvercovém obvodě vnitřního nádvoří. Jedná se o přízemní objekt krytý pultovou a valbovou střechou s krytinou z pozinkovaného plechu. Severní jižní křídlo s dvanácti, západní o jedenácti polích. Ve středním poli západního křídla v ose proti kostelu obloukové kamenné ostění, závěrečný oblouk bez profilu je nasazen na pateční kameny a ukončen ve vrcholu konickým klenákem. Dveře v portálu jsou původní, diagonální, vlysové, s původním kováním. Nad portálem kartuše s latinským nápisem, lemovaná akantovými rozvilinami. Portál ukončuje profilovaná římsa nesená lesenami, po stranách portálu hladké pilastry na soklu a s hlavicí. Nad římsou štít, ukončený trojbokým rozeklaným tympanonem, v jehož ose stojí pískovcová plastika Immaculaty, u jeho paty kamenné koule na čtyřbokém soklíku. Fasáda ambitů se do nádvoří otevírá polokruhovými okny s vitrají, rámovanými hladkou šambránou. V severním, jižním a západním průčelí jsou osazeny dvojice dvoukřídlých dveří v obdélných kamenných zárubních lemovaných páskou, dveřní křídla vlysová, diagonální. Průčelí ambitů je v nádvorních plochách členěno hladkými lesenami a rámci, nesoucími profilovanou korunovou římsou. Na římsu nasedá atika členěná pokračujícími lesenami stěn. Leseny jsou ukončeny kamennou koulí na čtyřbokém podstavci. Omítky štukové, vystupující články žluté, základní plochy okrové. V severním křídle boční vchod s čtvercovou předsíní klenutou valeně. Na klenbě fragmenty původní barokní freskové výmalby. Ambity jsou zaklenuty systémem za sebou řazených křížových hřebínkových kleneb spočívajících na pilířích, vystupujících ze zdiva a na pasech oddělujících jednotlivá travé. Rytmus jednotlivých klenebních polí odpovídá vnějšímu členění dvorních fasád lesenami. Neúplná původní zádlažba. Vnější průčelí ambitů na severní a jižní straně jsou hladká, ukončená jednoduše profilovanou korunovou římsou. Fronta průčelí je dělena u těchto křídel na třetiny, vždy dvěma obdélnými kaplemi vystupujícími před obvodovou zeď. Vnější západní průčelí ambitů je rozděleno kamennou vstupní bránou na dvě pole, členěná vždy pěti osami obdélných slepých oken s hladkými vpadlými šambránami na omítkové parapetní římse. Mezi okny hladké pilastry na soklech, stojící na kordonové římse vysoké podezdívky a nesoucí korunovou profilovanou římsu. Čtyři nárožní věže ambitů čtyřboké, vyrůstají z vysoké podnože ohraničené kordonovou římsou. Vertikálně jsou členěny pilastry odsazenými od nároží věží. V průčelích obdélná okna lemovaná vpadlou šambránou, v některých průčelích slepá. Věže jsou ukončeny osmibokou vání krytou pozinkovaným plechem. Vnější průčelí ambitů jsou omítnuta jednak vápennou omítkou s fasádním nátěrem, jednak jemnozrnným břizolitem. Vystupující články bílé a žluté, základní plochy okrové.