zámek Hrubý Rohozec

Areál se rozkládá kolem renesančního zámku situovaného na skalní ostrožně nad levým břehem řeky Jizery je obklopený romantickým parkem, na který na jihozápadní straně navazuje bývalý hospodářský dvůr. Oba areály spojovala dnes nefunkční hlavní brána, která je umístěná mezi dvěma úřednickými domy uzavírajícími severovýchodní stranu hospodářského dvora. Na dům č. p. 2 navazuje bývalý pivovar s nízkými hospodářskými budovami. Severozápadní straně dvora dominuje bývalá sýpka, na kterou na jihu navazuje komplex tří stodol. Hospodářský areál byl uzavřený jižní bránou a severní ohradní zdí s další vjezdovou bránou. Prostorné nádvoří bylo postupně zastavěno novodobými přístavky. Zámecký park chráněný ohradní zdí a plotem je přístupný západní bránou, nedaleko které je umístěná plastika sv. Barbory. Dále do parku vede od sochy cesta, po které můžeme dojít ke kamennému bazénu, soše sv. Václava nebo sv. Josefa nebo k zahradnímu schodišti, u kterého stojí drobná socha Panny Marie. Větší sousoší Panny Marie a dvou dcer Doldovských najdeme až v zadní severní části zahrady, blíže k zámku je pak odpočívadlo s lavicí a kamenným stolkem. Umělá grotta vytesaná do skalního ostrohu pod východním okrajem zahrady poskytuje vyhlídku do údolí na město Turnov, které je možné vidět i z terasy před jihozápadním průčelím zámku.