Balíkova vila

Vila čp. 2 v Radniční ulici je patrový, čtyřpodlažní objekt s odstupněnou valbovou střechou, umístěný v historickém jádru města, v zadní frontě za domy na náměstí Míru. Dům, přístupný bezbariérově pouze úzkou uličkou, procházející pravým bočním křídlem radnice, byl vybudován v místě zaniklého dvorního objektu za domem čp. 3, s nímž býval historicky spjat. Pozemek domu se zahradou je usazen do mírně klesajícího terénu v místech bývalého městského opevnění. Spodní část domu s altánem se nachází v bývalém parkánu a zahrada, umístěná na mírně vyvýšené terase, leží v prostoru hradebního příkopu. Areál domu se zahradou lemuje několik druhů oplocení Předmět ochrany: vila čp. 2, altán, terasa s oplocením a schodištěm, pilířový plot, ohradní zdi, schody a pozemky parc. č. 107 a 108 v KÚ Mělník.