banka

Velký zděný rohový tříposchoďový dům v nároží Masarykova náměstí a Palackého ulice. Průchody a dvory uvnitř domu a čp. 15 lze projít do Hrašeho ulice. Střechy severojižních křídel sedlové s náhradní krytinou, jižního a severního křídla ploché. Ve střechách plechem kryté vikýřky s pultovými stříškami. Fasády nečleněné, hrubě omítané v šedé barvě, přízemí i ve dvoře obloženo okrovým travertinem. Do Palackého ulice parter s výkladními skříněmi, patra s výrazným pilovitým motivem navazujících arkýřů, ve 3. patře ustoupení s terasou s kovovým zábradlím. Průčelí do náměstí hladké, rytmizované ve 3. patře zapuštěnými terasami mezi vikýřovými nástavci. Vstup do banky za nárožím z ulice, vpravo figurální sochařská kompozice s alegorickým námětem práce, rodičovství a spoření, vlevo u vstupu plastický znak města Náchoda. Na nároží do náměstí bronzová pamětní deska s figurální kompozicí, v dolní části vpravo signatura. Figurální reliéf je alegorií z dějin Náchoda (uťatá hlava náchodského měšťana Tobiáše Štefka z Koloděj, regenta Smiřických a direktora za měšťanský stav (1618-1620), dále dva jezdce na koních, muže a ženu, připomínající pověst o útěku zimního krále. Ve střední části kompozice je alegorická postava Svobody s lipovou ratolestí a skupina postav představujících rodinu. Text: DLE POVĚSTI PRCHAL NÁCHODEM 1620 PO BITVĚ BĚLOHORSKÉ BEDŘICH FALCKÝ, ZIMNÍ KRÁL, 21. 6. 1621 NA STAROMĚSTSKÉM RYNKU BYL S ČESKÝMI PÁNY SŤAT TOBIÁŠ ŠTEFEK Z KOLODĚJ, PURKRABÍ NÁCHODSKÝ, JEHOŽ DŮM STÁVAL V TĚCHTO MÍSTECH. POSVĚCENA KRVÍ VELKÝCH HRDINŮ OD ZBOROVA, VOUZIERS, TERRONU, DOSS ALTO, ZRODILA SE NAŠE SVOBODA 28. 10. 1918). Na průčelí vikýřů do náměstí alegorické polofigury. Zleva: kovodělník, zemědělská dělnice, tkadlec a obchodník se suknem (na soklu signatura) v nadživotní velikosti, slivenecký mramor. U průchodu do dvora bronzová pamětní deska houslaře Věnceslava Metelky z r. 1997. Nápis: ZAKLADATEL KRKONOŠSKÉ HOUSLAŘSKÉ ŠKOLY ZDE SE UČIL V R. 1829/ VĚNCESLAV METELKA (1807-1867). V obdélném dvoře výrazná oblá tělesa schodišť, dvou na západní a po jednom na severní a východní straně, páté do dvorku čp. 15; podél západního křídla ve dvoře přízemní přístavba kancelářských prostor, v jihozápadním koutě trojpodlažní přístavek, vše s plochými střechami.