banka státní

Halová dispozice dvoupatrového objektu s centrálním vchodem z hlavní ulice, hospodářským vchodem z nám. J. Ressla. Dispozice objektu nedoznala podstatných změn - architektonicky upraven interiér po r. 1945. Objekt má do hlavní fasády vyvedeno hlavní nástupní schodiště do haly spořitelny. 1. patro předsazeno před původní regulační čáru, hlavní fasáda a část bočních fasád po telesa schpodišť obložena travertinovými deskami. Schodiště obloženo kabřincem, ostatní části objektu v hrubé omítce. Suterén v celé ploše k řece Chrudimce ve zdivu žulových hraněných bosovaných kvádrů. Nad vchodem do haly spořitelny reliéfní znak města - hodnotná sochařská práce. (popis Reml 1988) Doplněk: Jádrem objektu je bankovní hala, vysoký zhruba čtvercový ústřední prostor s patrovým ochozem neseným hranolovými pilíři , obloženými černým leštěným mramorem. Strop je prosklený, v ocelovém rámu se čtvercovým rastrem členění. Dlažba v hale - černobílá šachovnice. Hala je přes pracovní prostory přepážek prosvětlena z obou bočních průčelí. Vstupní vestibul je nevelký, příčně položený obdélný prstor, obložený hnědočerveným leštěným mramorem, s mramorovou dlažbou. Dveře vestibulu i haly jsou prosklené, v kombinaci s bílým matným kovem.