Bílá věž

Bílá věž se nachází v JZ sousedství děkanského kostela. Svojí hmotou částečně zasahuje do Krameriovy ulice, půdorysně také navazuje na kolmou ulici Křížovou. Objekt je situován v mírném svahu. Třípatrová hranolová věž, postavená z lomového zdiva, v nárožích zpevněna kvádry, omítnutá. Kryta cibulovitou bání s osmibokou lucernou a makovicí, krytina: měděný plech. Omítky fasád štukové. V rozsahu přízemí pásová rustika, výše při nárožích kvádrované lisény. Fasády dělí 3 kordonové římsy (horní z nich více vysazená a složitěji modelovaná) na jednotlivé etáže, členěné dále jednoduchými nebo sdruženými plochými pilastry (hlavice s čabrakami, volutkami a píšťalami). Na západní straně věže druhotně osazen původně renesanční, v horní části barokně upravený portál (a), přenesený na věž v r. 1898 ze sousedního děkanského kostela. Portál má půlkruhovou archivoltu a pískovcové ostění se soklíky a římskami s rostlinným dekorem; ve cviklech okřídlené andílčí hlavičky, v rozeklaném segmentovém frontonu soška P. Marie a pod nápis s chronogramem (1687). Na východní straně má portál průjezdu prosté zděné ostění s půlkruhovým záklenkem. V úrovni 2. a 3. etáže na každé straně věže půlkruhově ukončený rám, rámovaný profilovanou šambránou s vrcholovým klenákem, s parapetní štukovou výplní. V poslední etáži vždy obdélné okno s odsazeným půlkruhovým záklenkem v profilované šambráně s parapetní římsou, vrcholovým klenákem a segmentovou suprafenestrou. V SZ nároží osazený v úrovni přízemí kvádr s vyrytým letopočtem 1581. K jižnímu konci východní fasády přiléhá čtvercový přístavek se schodištěm do 1. patra; mezi přístavkem a průchodem do 1. patra chodbička, která se na fasádě projevuje jako arkýřek.