boží muka

Kamenná sloupková boží muka s kaplicovým nástavcem. Materiál: pískovec. Na základové desce je umístěn spodní díl bez nápisů a profilací o rozměrech 20x68x68 cm. dřík je 165 cm vysoký, stejně jako ostatní díly těchto božích muk - čtvercového půdorysu o rozměrech 34x34cm. Má zvýrazněné rohy projmutím okosené, v přední části nahoře těsně pod římsou patrná nika s otvory v rozích. Čelně vlevo dole jsou uvedeny datace restaurování a oprav: 1896 AF, 18x8 a 6.3.1878 ( údaje jsou překryty zelenou turistickou značkou). Čelně vpravo dole jsou písmena “MEP...IXL” ( střed nápisu je nečitelný). Na tuto střední část je volně posazena deska s výžlabkem, která má 6cm přesah na všechny strany. Horní část o rozměrech 58 x 34 x34cm má vepředuvhloubenou kartuši s reliéfem Ukřižovaného - okolo zdobení (voluty). Na levém boku jsou vyrytá písmena “IHS”, nad nimiž kříž a pod nimi nástroje umučení a písmena “ML ZP”. Zezadu nápis (místy hůře čitelný) a letopočet : “MIAH...1698 / HABEN DIE ERBEN / SEFL / HERRN GEORSKA / ...MENIHORSKY / DIESE CAPELLEN / AUFFRICHTEN / LASSEN / ...dole nečitelné. Na pravém boku se v jednoduchém vhloubeném rámku nalézá mariogram. Boží muka jsou završena velmi mírně skosenou jehlancovitou deskou s ukončující simou o rozměrech 10 x 46x 46 cm. (popis dle návrhu L. Novákové).