boží muka

Pozdně gotický žulový osmistěnný sloup s hranolovou kapličkou se čtyřmi lichoběžníkovými výklenky, vyvrcholenou štítky. Objekt v době dokumentace již nebyl nalezen. V obci Svéráz (CK) byla ještě v roce 1975 zachycena pozdně gotická boží muka. Byla situována na severozápad od kostela sv. Petra a Pavla, u zbytků úvozové cesty, patrně na rozcestí do zaniklé osady Bučí. Boží muka byla ze Svérázu přemístěna k domku u silnice v Nahořanech (CK); lze tak určit na základě srovnání fotografií z roku 1976 a 1997. V současnosti nejsou k nalezení ani tam, boží muka nelze lokalizovat. Dřík božích muk má nad čtyřbokou patkou vytesány drápky a je okosením převeden do osmibokého, kaplice je originální, se třemi výklenky, zadní strana je hladká. Útlé výklenky zasahují do trojúhelných štítků, zbývající hmota vytváří poměrně objemné orámování kolem nik. Průnik čtyř sedlových stříšek kaplici nahoře ukončuje, uprostřed je zřetelná čtyřboká základna pro křížek. Kaplice je dole na okrajích šikmo stesána pro připojení k pilířku. Jde o drobnější boží muka, pilířek ovšem patrně není zachován v úplné výšce.