brána

Hlavní vstupní brána do zámeckého areálu je koncipována jako ohradní zeď, v níž jsou prolomeny otvory bran. Vnější i vnitřní strana jsou včetně architektonického členění provedeny shodně. Uprostřed je široká vjezdová brána, po obou jejích stranách krátká zeď, spojující vjezd s brankou pro pěší na levé straně (stojíc vně areálu zámku) – a s plnou zdí na straně pravé. Ohradní zeď má dole nízký sokl, nahoře pak profilovanou hlavní římsu. Sokl je přerušen pilastry a sloupky, hlavní římsa je průběžná vždy přes celou šíři zdi a nad pilastry se zalamuje. Otvor střední vjezdové brány je široký obdélný, nahoře zakončený segmentovým obloukem. Ve vrcholu oblouku je na vnější straně brány štukový hlavní klenák Po obou stranách otvoru je pilastr, sdružený s lizénou. Pilastr má jednoduchou soklovou patku a římsovou hlavici. Nad hlavní římsou se nachází dvoustupňový atikový nástavec. V dolní části atiky se po stranách – v ose pilastrů vjezdového otvoru - opakuje motiv hlavice pilastru. Dolní stupeň atiky zakončuje průběžná profilovaná římsa. Horní stupeň je prostý, bez dalšího členění. Ve středu dolní části atiky se na vnější straně nachází dělený erb. V horním poli je čelně situovaná mužská (?) přepásaná polopostava, jejíž pás vodorovně pokračuje i po obou stranách figury. Obě paže jsou ohnuté v lokti - levá vedle těla, ruka spočívá v pase, pravá je pak mírně pozdvižená vedle těla, ruka drží kladivo (?). V dolní polovině jsou tři břevna pokosem, nad štítem je korunka. Pod erbem je zvlněná páska s letopočtem 1694. Po obou stranách štítu je pak akantové listoví, nahoře stočené do voluty, jejíž závit směřuje dovnitř. Po obou stranách vjezdové brány je úsek zdi, který má korunu zdiva stejně vysokou jako brána bez atikového nástavce. Zeď je na boku ukončena stejným pilastrem, sdruženým s lizénou, jako je po obou stranách vjezdového otvoru. Vedle tohoto úseku zdi je pak další, který je nižší. Na pravé straně je tato zeď plná, ukončená profilovanou římsou. Na obou bocích ji vymezuje hranolový sloupek (ten, který je na straně směrem k bráně, je neúplný), zakončený článkem tvaru komolého jehlanu. Na levé straně je v tomto nižším úseku zdi obdélný otvor branky pro pěší, po stranách s lizénami. Všechny koruny zdiva celku brány s brankou jsou kryté taškami.