brána do vsi

Brána sestává ze dvou postranních zdízděných z otesané opuky, ve středu při silnici jsou dva mohutné pilíře zděné z pískovcových kvádrů zavázaných do opukového zdiva. Pilíře mají mírně přesazené patky a výrazně přesazené hlavice tvořené třikrát přesazenou a jedenkrát ustoupenou deskou. Na hlavicích na plintu sedí pískovcové sochy lvů hledících směrem k sobě, plinty soch tvoří pískovcové kvádry. Při vnitřních stěnách pilířů směrem do silnice jsou pískovcové odrazníky - oba z větší části uraženy. Zeď pokrývají opukové desky. Při vnějších stranách v postranních zdech segmentově zaklenuté otvory pro branku. Nad pravým vstupem čelně ke vsi pravoúhlý výklenek, v němž je zazděn mlýnský kámen (žernov). Kámen je na v nitřní straně v líci se zdí. Po obou stranách má tesané, velmi špatně čitelné nápisy.