brána předhradní s hláskou

Hlavní brána se nachází v jihozápadní části areálu. Jedná se o z vnější strany dvoupodlažní budovu, na níž navazuje převýšená hláska kruhového půdorysu. Koruna zdiva hlásky, brány a zdi na bránu navazující je opatřena renesanční atikou dvou typů – na hlásce a bráně se střídají zdvojené obloučky s lucerničkami, na spojovací zdi jsou pouze zdvojené obloučky. Portál brány má tvar stlačeného oblouku formovaného mohutnou kamennou bosáží; v římsou zakončeném překladu se ve středu nachází reliéfní znak Jaroše Morkovského ze Zástřizl, datování 1568 a dvojice oválných rolverky lemovaných nápisových polí po stranách. Nad vstupem se brána ven otevírá trojicí pravoúhlých oken. Z vnitřní strany se nachází jednodušší kamenný portál, nad ním opět reliéf J. Morkovského ze Zástřizl. Horní část brány je prolomena velkým obloukem zakončeným oknem s kamenným ostěním. Vpravo od portálu vjezdu se na vnitřní straně brány nachází půlkruhovým obloukem vymezená otevřená předsíň se vstupy do interiéru. Nad ní je dvojicí vyřezávaných sloupků nesená dřevěná pavláčka, kryjící vstupy do patra. Vpravo směrem k hlásce je k hradební zdi přistavěna budova, krytá pultovou střechou, dosahující stejné výšky jako střecha brány. Rovněž vnitřní koruna brány je zdobena atikou, ze střechy stoupá dvojice komínů. Součástí budov kolem brány je rovněž mladší (patrně z 19. století) přízemní stavba při jižní hradební zdi, přiléhající k bráně. Do nádvoří se otevírá jedním vchodem a dvojicí oken, v pultové střeše je dvojice trojúhelných vikýřů a dva komíny. Interiéry, sloužící muzejním účelům, jsou plochostropé, pouze průjezd má valenou klenbu.