brána, zvaná Česká

Stávající areál městského opevnění 5220 se skládá z těchto položek: 1 liniové městské opevnění 2 relikty České brány 3 Pikartská věž Torzo brány zv. Česká Brána leží na severní straně západní části náměstí, soutkou oddělená od domu č. p. 29 Fragment severní zdi bývalé brány s navazujícím zdivem masivní hradby. Zdivo je předsazené před líc hradby. zhruba v polovině výšky střechovitě ustupuje a na vrcholu je ukončené nepravidelně. V pravé spodní části je mělký omítaný výklenek, v současné době ozdobený litinovým křížem s Ukřižovaným Kristem. Výlenek je v horní části lemovaný stříškou z měděného plechu, stříška je lemovaná krajkou a záclonkou vytvořenou rovněž z měděného plechu. Zbytky zdiva vlastní brány jsou z neomítaných nepravidelných pískovcových kvádříků, pravděpodobně se nejedná o původní líc zdiva brány, ale o pozdější dozdívky po jejím odbourání.