Břehov

Vesnice Břehov leží ve zvlněném terénu na rozhraní pánve Zbudovských blat a podhůří Blanského lesa. Břehov byl založen zřejmě ve vrcholném středověku, ale první zmínka o vsi pochází až z roku 1490. Jedná se o návesní typ vesnice na lichoběžníkové návsi severojižně orientované. Ulicová řada na západě je charakterizována drobnějšími hustě řazenými hospodářskými usedlostmi uzavřenými řadou stodol. Na východní straně pak zástavbu tvoří objemově větší stavby s bohatým štukovým členěním fasád. Uprostřed návsi se dochovala kovárna, špalíček obecní pastušky a novogotická kaple z konce 19. století. Dále se ve vsi dochovaly architektonicky hodnotné usedlosti z průběhu druhé poloviny 19. a první třetiny 20. století. Převažující zástavba vesnice je z doby okolo roku 1900. Tyto vývojově mladší usedlosti jsou spíše podélně orientované. Jádro památkových hodnot se dochovalo i přes částečné narušení vzhledu vesnice novostavbami hmotově nevyhovujících rodinných domů z druhé poloviny 20. století.