Budičovice - Skály

Vesnice Budičovice se nachází 5 km severozápadně od Protivína ve zvlněné krajině mezi Pískem a Vodňany. První písemné zmínky o malé osadě s dvorcem jsou z roku 1399 v přídomku Oneše z Budičovic. Náves, kolem níž je soustředěna zástavba, je přibližně obdélníková, v mírně svažitém terénu. Ze tří stran je obestavěna domy, ze severozápadní strany je otevřena ke Skalskému potoku, který protéká vsí. Ve vsi se dochoval soubor lidové architektury z 19. století. Dominantu návsi tvoří kaple sv. Jana Nepomuckého asi z roku 1875. Areály chráněných zemědělských usedlostí jsou hmotně a dispozičně zachovalé. Nachází se zde krásně zdobená průčelí selského baroka se zvednutými okraji křídel, typickým znakem Vodňanska, i střízlivé klasicistní polovalbové štíty. Ve 2. polovině 20. století byly některé stavby zmodernizovány, ale celkový malebný ráz vesnice zůstal zachován. Ve vsi se dochoval cenný soubor lidové architektury z doby před pol. 19. století, nejvýznamnější na Vodňansku a Protivínsku