Budilova vila

Patrová (suterén a zvýšené přízemí) zděná vila obdélného půdorysu s plochou střechou. Stavba tvaru kubusu má z velké části pravidelně rozmístěné obdélné okenní otvory (s dochovanými původními žaluziemi). Na jihozápadní straně předstupuje hmota zdiva s proskleným nárožím, završená terasou. Hmoty je přidáno také v jihovýchodním nároží vstupního průčelí, zakončené balkónem. Hmota naopak ustupuje v přízemí v místě vstupu do objektu s verandou, ke které vede schodiště s trubkovým zábradlím. Původní je vedle hlavních dveří (dřevěné, jednokřídlé) také vstupní branka a část oplocení s vysokou kamennou podezdívkou a trubkovým zábradlím (na východní straně). Jižní strana oplocení vzala za své při rozšiřování silnice. Zatímco exteriér je dochován v původní nezměněné podobě, interiér doznal některé novodobé stavební úpravy (nebyl umožněn jeho detailní průzkum). Předmětem ochrany je dům čp. 408 a k němu náležející pozemky s původním oplocením.