Budova býv. Vyšší hospodářské školy

Školní budova se nachází na nároží Karlovarské a Plaské třídy. Je vybudována na nepravidelném půdorysu podobnému písmenu L. Objekt je odsunut od uličních čar a umístěn tak v zeleni s ponecháním původních vzrostlých stromů. Objekt školy je třípodlažní a celý podsklepený. Hlavní průčelí jsou obrácena k městským třídám, tedy na jihozápad a jihovýchod. Hlavní část budovy je tvořena nárožní zvýrazněnou hmotou. Zde je v přízemí umístěn hlavní vchod krytým předsunutím 1. patra na sloupech. Mohutnými dvoukřídlými dveřmi s plastickou výzdobou se zemědělskými motivy je možno přes nádvoří vstoupit do haly. Zde je při dvorním průčelí umístěno mohutné dvojramenné schodiště. U jeho pilířů jsou dvě sochy od sochaře O. Švece. Hala má kazetový železobetonový strop a bohatě členěné stěny. Z haly směřují chodby do obou přiléhajících křídel. V severozápadním křídle je chodba orientována do ulice, učebny pak do dvora. Na konci chodby je umístěna jedna velká učebna. V křídle severovýchodním je chodba při dvorním průčelí, učebny pak do ulice. Na konci chodby navazuje směrem do ulice přistavený obytný dvojpodlažní domek s byty zaměstnanců školy. Domek má z ulice vlastní vchod, vlastní schodiště. V přízemí a v 1. patře jsou umístěny vždy dva byty. Hlavní schodiště směřuje do haly v 1. patře, odkud jsou opět přístupné obě chodby s učebnami a kabinety. Nad hlavním vchodem je v patře umístěna rozlehlá posluchárna s bohatou výzdobou stěn, kam z haly směřuje dvojice dvoukřídlých dveří. Hlavní schodiště končí ve 2. patře obdobnou halou, ze které se opět rozbíhají chodby k učebnám a kabinetům obou křídel budovy. Je odtud možný přístup dvojicí zdobených dvoukřídlých dveří na galerii posluchárny, která zaujímá 1. a 2. patro. Nad schodištěm je ve 2. patře umístěn rozsáhlý triptych z roku 1927, který zachycuje zemědělské práce na Plzeňsku. Jedná se o jednu ze třech nejvýznamnějších prací plzeňského malíře Augustina Němejce. Nejvýraznější nárožní část objektu se díky své jehlancové střeše s věžičkou stala dominantou této městské čtvrti. Je vertikálně načleněna polosloupy v přízemí, polosloupy a vysokými okny posluchárny a schodišťové haly v obou patrech. Nad hlavním vchodem o třech půlkruhem zaklenutých průchodech je umístěn balkon. Následují tři vysoká okna posluchárny. Nad hlavní římsou je průčelí zakončeno trojúhelným štítem. Z této nárožní části vybíhá severozápadní křídlo na konci s kolmou přístavbou učeben. Ta je do ulice o třech okenních osách. V přízemí je zde uprostřed rizalit, který tvoří balkon v 1. patře, na sloupech pak spočívá balkon 2. patra. Tato část budovy je zakončena valbovou střechou. Křídlo, které tuto část budovy spojuje s nárožní, je ve všech poschodích o čtyřech osách velkých půlkruhem zakončených oken v přízemí a v 1. patře, dvojic menších pak ve 2. patře. Zakončeno je sedlovou střechou. Křídlo severovýchodní je do ulice celkem o jedenácti okenních osách ve všech poschodích. Uprostřed je umístěno pět oken, po stranách této skupiny pak vždy tři. Tento objekt je zakončen valbovou střechou, rizalit vybíhající do prostoru dvora má pak vysoký trojúhelný štít. Na konci tohoto objektu přiléhá patrový bytový dům. Do ulice má tři osy velkých oken v přízemí, v patře pak prostřední okno v arkýři a okna po každé jeho straně. Na valbové střeše je ve středu umístěn rovněž valbově řešený vikýř. Postranní průčelí tohoto domku je tvořeno mírným rizalitem o jedné okenní ose v obou poschodích, který je završen trojúhelným štítem. Vlevo je pak půlkruhem sklenutý vchod a podobné okno, v patře dvě půlkruhem zakončená okna. Školní budova je tradiční cihelná stavba s nosnými obvodovými zdmi. Sokl budovy je z kamene, přízemí vstupu pak z kamene umělého. Fasáda je břízolitová s bohatým využitím režného zdiva v různých vzorech, římsách, parapetech, rámování oken apod. Krovy střech jsou dřevěné, krytina dnes plechová. Okna i dveře v objektu jsou dřevěné v bílé barvě, hlavní vstupní dveře jsou lakované. Schodišťové haly i podesty jsou opatřeny keramickou dlažbou, zábradlí je ocelové s dřevěnými madly. Objekt je součástí parkově upraveného okolí s opěrnými zdmi z pískovcových kvádrů, ploty, schodišti, záhony a vzrostlou zelení.