budova konventu

Areál konventu je tvořen čtyřmi jednopatrovými křídly, která jsou umístěna kolem nepravidelného rajského dvora. Původně oteřený ambit je klenut pravidelným sledem křížových kleneb, na každé straně o sedmi polích. Do konventu se vstupuje křížově klenutým průjezdem z Komenského náměstí barokním portálem. Vstupní (jižní) průčelí je dvanáctiosé. Okna tvaru T jsou osazena v plochých šambránách s lištou na okraji. Mají profilovaný parapet. V páté ose zprava je osazen vstupní pískovcový portál. Na pilastrech je posazeno ostění s ušima, zdobené v nadpraží ovocným závěsem a datem 1682. Nad rovnou profilovanou římsou je osazena renesanční reliéfní rolwerková kartuše ve vavřínovém věnci. Uprostřed je vložen znak města a pod ním nápis: NEBUDELI BVH OSTRZIHATI MIESTA NADARMO GSAV TI KTERZI OSTRZIHACI GEHO STALO SE ZA PVRGMISTRV B.M.I.Č.D. 1593 (deska je přenesena z nedaleké zvonice). Východní průčelí je jednoosé, jinak přiléhá k budově kostela. Západní, devítiosé průčelí sousedilo s městskými hradbami, jejich hmota je v obvodové zdi zachována. Půčelí je architektonicky nečleněné, stejně jako severní průčelí, obě jsou omítnuty vápennou omítkou ve žluté barvě. Severní (dvorní) průčelí je dvanáctiosé. Bez členění s šestitabulkovými okny, v levé části v přízemí s osmitabulkovými okny, která vedou do pohřební kaple Salmů, přístupné z kostela. Střecha konventu je sedlová. Krov: plná vazba hambálkové soustavy. Sklepy: valeně klenuté sklepení z cihel s hliněnou podlahou.