budova prelatury

Budova prelatury byla přistavěna k severní straně kostela (základní kámen položen 1753) na obdélném půdorysu. Rozsáhlá jednopatrová budova má hlavní průčelí o 15 okenních osách a střední rizalit v šíři 3 okenních os. Okna jsou vložena do jednoduchých šambrán s ušima. Nad okny prvního patra se střídají trojúhelné a segmentové suprafenestry s vloženými mušlemi. Nad okny prvního patra jsou suprafenestry s vpadlými oválnými zrcadly s vykrojenými rohy. Vertikální členění zajišťuje kordonová římsa mezi suterénem a přízemím a nadokenní římsa v prvním patře, spolu s bohatě profilovanou korunní římsou. Rizalit a pravá část budovy jsou členěny pásovou rustikou, levá část budovy má fasádu hladkou. Ve čtvrté okenní ose zleva je vstupní portál, zaklenutý polokruhově, v jednoduše profilovaném ostění s výrazným klenákem jsou osazeny dřevěné dvoukřídlé dveře. Nad portálem je rovná profilovaná římsová supraporta. Průjezd je, stejně jako chodby přízemí a podesty schodiště, klenut plackami na pasech, chodby prvního patra křížovými klenbami. Budova má v části přiléhající dvoru chodbu a v každém poli klenby okno do dvora a proti němu vstup do místnosti (dnes s typovými kovovými dveřními zárubněmi). Některé místnosti jsou plochostropé, jiné mají valené klenby nebo placku opatřenou štukovým zrcadlem. Střecha je sedlová.