bývalá Malostranská škola

Malostranská farní škola byla do uliční budovy karmelitánského kláštera přenesena r. 1788 z býv. měšťanského špitálu u sv. Jana na Prádle. V l. 1836-39 proběhla novostavba objektu pro účely německého gymnasia, normální školy a archivu katastrálních map postavená na místě zbořeného západního křídla karmelu. Koncem 19. stol. vystřídal normální školu německý učitelský ústav, po 1. světové válce ministerstvo školství. V l. 1927-30 byla provedena adaptace schodiště a pater. Uliční průčelí klasicistní nárožní novostavby je přísně osové, s dominantním pětiosým středním risalitem rytmizovaným šesti vysokými toskánskými pilastry, které nesou kladí a profilovanou hl. římsu zakončenou trojúhelným štítem. Boční partie jsou sedmiosé, mají přízemí členěné pásováním a v jejich osách, stejně jako v ose risalitu, jsou umístěná vysoká obdélná vrata. Rámována jsou širokým lištovým ostěním zalomeným do uch; paty doplňují protějškové odrazníky. Přízemí odděluje kordonová římsa, přecházející v široký plochý pás. Okenní lištové šambrány se konicky rozšiřují, nahoře jsou zalomeny do uch, čímž získávají v Praze neobvyklou antikizující podobu. Dvorní fasáda odpovídá hl. průčelí, pouze střední risalit nezdobí pilastry a štít. Celková dispozice klasicistní stavby je typická pro školní budovu s probíhající chodbou podél vých. uličního průčelí a s traktem učeben při záp. straně.