bývalá městská spořitelna

Nárožní objekt bývalé městské spořitelny stojí na východní straně hlavního šluknovského náměstí, na zhruba obdélné parcele č. 200. Jedná se o nárožní dvoupatrový, podsklepený, zděný, hladce omítnutý objekt, krytý pod střechou zhruba mansardového tvaru pobitou měděným plechem. Severozápadní nároží tvoří osmiboká třípatrová věž s ciferníkem - dodnes funkčních hodin, krytá osmibokou helmicí s lucernou. Uliční fasády jsou bohatě členěny neobarokními štukovými architektonickými články. Přízemí je oddělené výraznou kordonovou římsou, má plochou pásovou bosáž přerušovanou zamřížovanými okenními otvory s přímými záklenky, ozdobenými hlavními klenáky. Patra člení kordonové a podokenní římsy a okna jsou v šambránách. Patro má nevýraznou pásovou bosáž a jeho převážně přímo zaklenutá okna mají štukem ozdobené parapety a nad šambránami hlavní klenáky ozdobené festonem, ve druhém patře mají okna převážně půlkruhové záklenky. Okenní výplně jsou zpravidla tříkřídlé, třítabulkové, dovnitř otvíratelné, osazené ve špaletě s poutcem (členěná do tvaru písmene T). Západní průčelí tvoří na severu nárožní věž a v jižní části tříosý rizalit. Ten je korunován nízkým štítem ozdobeným prázdnou kartuší. Okna rizalitu v patrech, ve střední ose mají vykrajovaný záklenek a jsou trojdílná – šestikřídlá, šestitabulková s poutcem, tvar rizalitu zhruba kopíruje tvar záklenku nad ním. Osmiboká nárožní věž je postavena nad čtvercem s okosenými rohy – její stěny mají proto dvojí délku, přičemž se delšími stranami přičleňuje ke zbývajícím částem uličních průčelí. Věž je v horních dvou patrech při nárožích členěna vysokým korintským řádem s konzolovou hlavní římsou. Na delších stranách má věž v přízemí a v patře po trojdílném šestikřídlém, šestitabulkovém okně, v patře s půlkruhovým záklenkem, v horních patrech je po sdruženém okně, ve třetím patře mají okna půlkruhové záklenky a ve druhém je z nich přístupný balkon s balustrádou, nesený dvěmi volutovými konzolami. Kratší (nárožní) stěna věže má v přízemí slepé okno, v patře zrcadlo (či slepé okno) s reliéfem lyry a nápisem „ DŮM / KULTURY “ pod ním, ve druhém patře je osazena alegorická socha Spořivosti s puttem u pravé a s atributem úlu u levé nohy, v mušlí zaklenuté nice. Nad nikou v kartuši je umístěn ciferník s arabskýni číslicemi. Severní průčelí je v západní části tvořeno již popsanou věží a jeho zbylá mnohem větší východní devítiosá část je v patrech rozčleněna vysokým korintským řádem na 1 – 2 - 3 – 3 okenní osy. V přízemí v 1. ose zleva má průčelí dvojkřídlá dřevěná rámová vrata, a v 5. ose v bosované nice se štukovou výzdobou v záklenku, který svou mohutností nazvedává kordonovou římsu, jsou v žulovém ostění původní dveře hlavního vstupu. Rovněž v patrech se 1. a 5. ose liší, v 1. ose v prvním patře je trojdílné okno, šestikřídlé a šestitabulkové, půlkruhem zaklenuté a v 2. patře okno sdružené s přímými záklenky, v 5. ose v obou patrech jsou okna trojdílná, šestikřídlá, šestitabulková. U všech těchto oken se vyskytují nadokenní římsy. Průčelí vrcholí nad 4. – 6. okenní osou mohutným jednoosým vikýřem se štukem ozdobeným štítem, po jehož stranách jsou malé vikýřky ozdobené makovicí. Nad první osou zleva je nízká atika.