bývalá poštovní stanice

Objekt bývalé poštovní stanice čp. 17 se nachází v centru obce Stonařov na severozápadním nároží návsi při silnici I. třídy z Jihlavy do Znojma. Někdejší císařská silnice, která byla zprovozněna v roce 1750, představovala hlavní poštovní a dopravní tah z Prahy do Vídně. Trojkřídlá budova byla součástí rozsáhlého areálu s uzavřeným čtyřbokým dvorem, který plnil také funkci přepřahací a mýtné stanice. Hospodářské objekty (stáje, kočárovna a stodoly) se však nedochovaly, dnes na hlavní budovu navazují bytové domy z konce 20. století a parkoviště. Pozemek z jihu lemuje silnice do Třeště. Samotná budova je využívána k bydlení, v přízemí jsou umístěny obchody. Vnější vzhled trojkřídlé budovy utrpěl značné ztráty stavebními úpravami v průběhu druhé poloviny 20. století, hmota a klasicistní jádro budovy se však dochovaly bez větších změn. Dvoupodlažní objekt vyzděný ze smíšeného zdiva je částečně podsklepen a zakryt sedlovou střechou. Boční křídla ukončuje pultová střecha koncipovaná do řadové zástavby, což značně ovlivňuje hmotu stavby. Vstupní východní desetiosé průčelí se obrací do návsi. Hlavní fasáda zdobená střídmým štukovým dekorem je řešena symetricky s předsazeným čtyřosým rizalitem ukončeným trojúhelníkovým frontonem. Přízemí člení linie pásové bosáže a ukončuje patrová profilovaná římsa. Okna v patře mají nadokenní i parapetní římsy, ve středním rizalitu nadokenní trojúhelníkové frontony. Průčelí je zakončeno profilovanou římsou, v rizalitu obohacenou vloženým zubořezem; římsa se zubořezem obíhá i trojúhelníkový fronton. Novodobé výplně v přízemí nerespektují původní proporce otvoru, patro má okenní výplně plastové, které zachovávají přibližně původní rozměry oken. Boční fasády jsou hladké s nepravidelně rozmístěnými novodobými okenními otvory. Kompozice průčelí do dvora je narušena přízemními i patrovými přístavbami. Nároží severního křídla s hlavní budovou je rozšířeno patrovou vestavbou sociálního zařízení z první poloviny 20. století. K severnímu rohu jižního křídla byla v druhé polovině 20. století přistavěna obytná patrová budova s vlastním vchodem ze dvora. V těchto místech byla dříve dle historické fotodokumentace dřevěná pavlač se schodištěm. Na západní fasádě jižního křídla je patrný otisk zbořeného hospodářského objektu s pultovou střechou, který uzavíral dvůr od jihu. Dnes na jeho místě stojí nižší a kratší stavba sloužící jako sklad. V hladké dvorní fasádě nenalezneme žádné původní výplně otvorů, také proporce oken jsou často pozměněny. Střešní okna jsou nepravidelně rozmístěna v nové taškové krytině. Interiér prošel řadou stavebních úprav, původní koncepce příčného pětitraktu se středním průjezdem však zůstala zachována. Celé přízemí si uchovalo klenuté stopní konstrukce. V průjezdu nalezneme tři pole plackové klenby se štukovými zrcadly oddělené širokými pasy rovněž zdobenými štukovými lištami. Boční trakty kryjí klenby valené oddělené pasy nebo plackové klenby se štukovými zrcadly. Prostory severního a jižního křídla jsou pravděpodobně plochostropé. Téměř autenticky se dochovalo trojramenné skeletové schodiště s plackovými klenbami nad podestami a segmentovými valenými klenbami nad rameny. Schodiště s kamennými stupni a kamennou dlažbou na podestách je umístěno vpravo vedla průjezdu a vede až do podkroví. V schodišťovém prostoru nalezneme klasicistní dřevěné výplně otvorů včetně kování. Okna ukončená obloukem jsou vsazena do dřevěných rámů s plnou parapetní výplní. Tato konstrukce oddělující prostor zrcadla a schodiště je přichycena do zdiva kovovými skobami. Původní dochované dvoukřídlé dveře s obloukovým nadsvětlíkem jsou umístěny mezi schodištěm a podestou 1. patra. Dveře mají rámovou konstrukci a horní prosklené výplně křídel se dají otvírat nezávisle na dveřích, protože jsou připevněny vlastním vnějším kováním, pomocí rohovníku, čepu a obrtlíku. Jednoduché zavírací zařízení s pákovou klikou a pružinou doplňuje patrně později vložený krabicový zámek. Plochostropé prostory v patře v průběhu 20. století sloužily různým účelům (škola, zdravotní zařízení, bydlení), poslední stavební úpravy je adaptovaly na byty. Příliš autentických stavebních prvků se v těchto prostorách nedochovalo. Některé místnosti oddělují dvoukřídlé dveře rámové konstrukce umístěné v profilovaných obložkových zárubních. Zajímavý prvek stoupající valené klenby, která patrně ústila do komínu, nalezneme nad úzkým prostorem vprostřed dispozice. Podkroví bylo také upraveno pro bydlení, vznikla zde nová konstrukce podlahy a stropu, plášť byl zateplen. Půdní vestavba zabírá dvě třetiny krovu, bytové jednotky jsou přístupné úzkou střední chodbou osvětlenou střešními světlíky. Trojúhelníkový prostor nad hambalky přístupný po žebříku zůstal volný a je zde patrna konstrukce krovu pocházející z 19. století. Stojatou stolici se dvěma hambalky podélně ztužují ondřejské kříže. Dřevěné konstrukční prvky jsou čepované či plátované a zajištěné kolíky. Boční křídla budovy zakrývají pultové krovy přiléhající k úsporně vyzděným štítům, které zpevňují zděné pilíře z cihel.