bývalá rychta

Samostatně stojící přízemní podsklepený dům stojí okapově orientován k hlavní silnici. Je vyzděn z cihel na obdélném půdorysu, základové zdivo je kamenné. Na obytnou část navazují dvorní přístavby a hospodářský trakt s připojenými dvěma stodolami, které tvoří samostatná křídla. Hlavní průčelí je sedmiosé v západní, obytné části, ve východní části sedmiosé. Fasáda západní části je pásově rustikována v žaluziové struktuře. V příčné ose obytné části je ve střeše do patra vyzděna třístěnná vikýřová nástavba s trojúhelným štítem, jenž je profilovaně římsován a vyplněn štukovým reliéfem božího oka datací Anni MDCCCXXXVIII. Tříosou čelní stěnu rytmizuje trojice obdélných oken s nadokenními frontony ve formě segmentu napojeného na pravoúhlý prvek. Výplněmi oken jsou dřevěné dvoukřídlé okenice. Střecha na vestavbě je sedlová s hřebenem, směřujícím kolmo na vyšší hřeben v podélné ose. V týž ose je prolomen v přízemí vstupní otvor rámovaný pískovcovým portálem s půlkruhovým záklenkem s vetknutým klenákem. Ostění je hranolové, širší patky jsou zdobeny obdélným žlábkem s projmutými rohy. V dříku nahoře jsou navíc provedeny kruhové prvky. Hlavice jsou pravoúhlé, v čele opatřené nápisy: vlevo „No.“ a vpravo „1“. Čelo klenáku je v rozích dekorováno čtyřmi rozetami okolo protilehlého páru rokajů s minuskulním nápisem „Ignaz / Seidel / 1834“. Dveřní výplň je dvoukřídlá, v kazetách jsou kosočtverce, příčle jsou profilované. V supraportě je vymodelován plastický závěsový dvouzáhybový fronton, svírající uprostřed v oblounové kružnici číslici 1. Okna jsou kastlová, čtyřtabulková s plochou šambránou. Průčelí hospodářské části je ve stejné linii opatřeno hladkou omítkou a okna jsou novodobá. Ve střešní rovině je vikýř. Nad východním štítem je sedlová střecha zvalbena. K přední straně západního průčelí přiléhá zděný hranolový pilíř se sedlovou stříškou a hladkou omítkou. V tříosém rytmu se v líci fasády s lizénami uplatňují čtyřtabulková kastlová okna, podepřená pískovcovou parapetní římsou, pod níž je v omítce horizontální motiv kosočtverce. Nad bohatě profilovanou korunní římsou je střecha s mírným lomem valby, na hřebeni je vetknutá makovice s korouhví. V hladkém jižním průčelí je velký dveřní otvor. Předstoupený jižní trakt zastřešuje valbová střecha, jejíž hřeben je nižší než nad celým domem. Fasádu rytmizuje zaslepený okenní otvor v západní zdi a dva v jižní zdi s profilovanými šambránami. Jižnímu průčelí dominuje vyvýšené betonové náspí vedoucí po celé délce a hloubce jižního traktu. Východní trakt tvoří původně průjezdní stodola obdélného půdorysu, zděná z cihel, jižní štít je bedněný a opatřený ve středové ose třemi otvory náležejícími holubníku, pod nimiž je v líci prolomeno obdélné okno. Ve východní zdi stodoly není prolomen žádný otvor. Stodola v pokračování chlévů a v napojení na jižní trakt je vystavěna na cihlových hranolových pilířích, stěny včetně východního štítu (kromě severní zdi) jsou bedněné. Síň dlážděna cihlou, zaklenuta klenbou s lunetami. Vpravo chodbičkou vstup do velké místnosti (původně taneční sál, rychta měla i výčepní právo), kryté trámovým stropem s prkenným záklopem, se dvěma příčnými trámy – rošty. Podlaha desková. Do prostoru místnosti zasahuje těleso chlebové pece. Vlevo ze síně vstup do klenuté místnosti, klenuta dvěma českými plackami, uprostřed rozdělenými pasem. Podlaha desková. Síň je průchozí, vlevo – asi uprostřed síně je úzká chodbička – průchod do stájí. Východ ze síně na prostornou krytou verandu, z níž se vstupuje na zastřešené zápraží se vstupy do stájí a chlévů a do sklepa, též na dvůr. Chlévy a stáj s huntinovou, cihlovou a betonovou podlahou, zaklenuty valenou klenbou a do klenebních pasů. Další obytná místnost je kuchyň se vstupem ze síně, těsně před verandou, plochostropá, se vchodem do prostorné obytné místnosti s rovným stropem s fabionem. Naproti kuchyni spíž – klenutá místnost s lunetami. Celý objekt nese nad sebou půdní prostor, nad vstupem, ve vestavěné mansardové části obytná místnůstka – světnička. Část půdního prostoru sloužila jako sýpky.