bývalé policejní komisařství

Objekt bývalého policejního komisařství (pozdějšího ředitelství Policie ČR) je postaven na obdélném půdorysu s konkávně vydutým průčelím, obsahuje pět nadzemních podlaží a částečně zapuštěný suterén. Uliční průčelí je pročleněno dvěma krajními hranolovými arkýři na tři části. Nárožní části jsou dvouosé a střední část je čtrnáctiosá. Hlavní vstup je umístěn ve střední ose v obdélné zapuštěné nice, pod arkýři jsou situované ještě dva boční vstupy. Parter a boční arkýře jsou obloženy masivními kamennými kvádry s pemrlováním ploch a šalírováním okrajů. Omítky horních pater jsou jemně strukturované. Poslední podstřešní patro je ve střední části vstupního průčelí ustupující se zapuštěnou terasou. Plná parapetní zídka je krytá kamennými deskami. Střecha je sedlová o velmi nízkém sklonu, krytá falcovaným plechem. Okna jsou obdélná s obloženými špaletami z kamenných, hladce opracovaných desek, výplně jsou z větší části původní, dřevěné, dvoukřídlé, členěné na čtyři tabule. Ve střední ose jsou ve 2. patře prolomena dvě francouzská okna se zábradlím jednoduchých forem s hladkými pilířky a kamennými deskami. Nad hlavním vstupem se až do nedávné doby dochoval původní předválečný znak Československé republiky. Vstupní dveře jsou obdélné, dvoukřídlé, plechové s kruhovými otvory a rovnými madly. Lemování a rozčlenění ploch křídel na tři, resp. šest dílů, je zdobeno dekorativním nýtováním. Boční vstupy jsou situovány v průjezdu, jsou obdélné s jednokřídlými novodobými dveřmi. Pravý (jihovýchodní) vstup má špalety obloženy z kamenných desek a vpravo od vstupu je vnitřní prostor osvětlen kruhovým okénkem. Levý (severozápadní) vstup má špalety z umělého kamene. Dvůr je v přízemí zastřešen monolitickým systémem s prosvětlením pomocí sedlových světlíků. Svah je zpevněn masivní dvojitou tarasní betonovou zdí.