bývalý kaolinový důl

Bývalý kaolinový důl leží cca 700 m severovýchodně od centra obce Nevřeň, v jihozápadním svahu zalesněného hřbetu probíhajícího zhruba ve směru SZ-JV nad širokým údolím říčky Třemošné mezi Kokořovem a Ledci. V tomto prostoru se nachází ložisko kaolinových arkóz, kde mezi lety 1870-1897 zde probíhala těžba kaolinu. Těžba byla prováděna zpočátku povrchově a později také „na hlubinu“, což dokládají v mapách uváděné názvy Propady nebo Ve spadlinách. Skrývka zde dosahuje výšky od 2 do 7 m, mocnost ložiska je 12 m. Zde dobývaný surový kaolin byl velmi pevný s obsahem 12-14% čistého kaolinu. Pod terénem se dochoval rozlehlý víc než 1 km dlouhý komplex podzemních prostor se sítí vyrubaných štol a komor. Na povrchu dosud najdeme stopy po povrchové těžbě a dalším zpracování vytěžené suroviny jako je např. koridor pro vyvážku materiálu, prostor bývalé plavírny či retenční nádrž. Západně od dolu směrem k obci jsou rozsáhlé odvaly hlušiny.