chalupa

Venkovský dům čp. 3 leží na severním okraji obce Dolního Ostrovce na levém břehu řeky Lomnice, v nepravidelném shluku drobné chalupnické zástavby. Chalupnická hospodářství leží na stísněné parcele sevřené vidlicí dvou cest, vedoucích k severu a severovýchodu. Památková ochrana se vztahuje na roubenou chalupu včetně pozemku st.parc.č. 34. Ostatní budovy na pozemku - stodola, kolna a špýchar jsou bez památkové ochrany. Obytná budova leží na jižním okraji parcely, orientována štítem na východ. V jejím západním prodloužení stávaly chlévy, později zbořené. Západní stranu dvora uzavírá stodola (bez PO) s vestavěným chlévem (bez PO). Ke stodole je přistavěna kolna (bez PO), která uzavírá dvůr cca na polovině severní strany. Špýchar (bez PO) stojí samostatně v severovýchodním rohu dvora, štítem k jihu, s východní podélnou stranou přibližně v prodloužení linie jižního štítu obytné budovy. Obdélná budova, zděná z lomového kamene, se sedlovou střechou s bedněným trojúhelníkovým štítem bez polovalby. Zachována trojdílná dispozice. Zápraží podél severní podélné strany světnice neprobíhá dále; vstupní síň a komora jsou rozšířené v příčném směru. Venkovní líc podélné stěny je u nich vysazen až k okapní hraně. Stropy z nepřitesané kulatiny jsou uloženy na dřevěných tesaných trámech, uložených podél příčných zdí a v polovině rozpětí.