Chemický institut

Volně stojící trojkřídlá jednopatrová, osově komponovaná budova, založená na členitém lichoběžníkovém půdoryse s vnitřním nádvořím. Širší vstupní fasáda o 9 osách (2+1+3+1+2) je promodelována krajními a hlubším ústředním rizalitem, v jehož centrální ose je prolomen hlavní vstup, zasazený do edikulového portálu (masivní toskánské polosloupy nesou kladí s trojúhelným frontonem). Obě boční fasády jsou sedmiosé (1+5+1) s ústředním pětiosým rizalitem. V levé boční fasádě je ve druhé ose zprava prolomen vedlejší vstup, vedoucí k sousední hlavní školní budově. Úzké zadní průčelí je pětiosé. Architektonické články se na všech fasádách uplatňují stejné, bohatší dekorací je akcentován vstupní rizalit. Okna jsou obdélná, s výjimkou oken prvního patra vstupního rizalitu, která mají segmentový záklenek. Zvýšené přízemí je členěno hladkou pásovou bosáží, nároží rizalitů jemně bosovanými lezénami. Plochu prvního patra člení pouze v omítce naznačená hladká pásová bosáž. Podlaží jsou oddělena pásem kladí, který je na vstupním rizalitu doplněn triglyfy. Okna prvního patra vstupního rizalitu jsou rámována pilastry s volutovými hlavicemi, na které dosedá profilovaná archivolta, a jejich parapety vyplňuje slepá balustráda. Okna se střídaji s vyššími polosloupy s kompozitními hlavicemi, které nesou podstřešní kladí s korunní římsou na konzolách, doplněnou vejcovcem a zubořezem. Okna ostatních částí prvního patra jsou zasazena do edikul, tvořených pilastry s volutovými hlavicemi a rovnou nadokenní římsou, resp. trojúhelným či segmentovým frontonem (u rizalitů). Nádvorní průčelí mají obdobné, o něco jednodušší členění (kladí nesou pilastry s volutovými hlavicemi, nad okny prvního patra se táhne dekorativní vlys s vegetabilní výzdobou - rozety, olivové ratolesti). Střechy jsou valbové. Dispozičně se jedná o dvoutrakt s chodbami vedenými na nádvorní straně a dvouramenným schodištěm s toskánskými sloupy, resp pilastry. Chodby přízemí mají neckové a segmentové klenby.