Chmelařské muzeum

Chmelařské muzeum, situované na náměstí Prokopa Holého, jižně od hlavního žateckého náměstí tvoří čtyři budovy, z nichž dvě mají čísla popisná (č. p. 1952 a 305) a dvě nikoliv. Celý komplex má trojúhelníkový tvar s jihovýchodním a jihozápadním zkoseným nárožím, uzavřený novodobým objektem na pozemku s číslem parcely 490/2. Provozně propojené, dříve samostatné sklady a balírny chmele nezávislých obchodních firem (firem Melzer a Pfister a Wüstl) pochází z roku 1881 a z roku 1873 (čp. 305). Obvodové stěny jsou zděné omítnuté. Vnitřní konstrukce tvoří dřevěné rámové konstrukce - sloupky s profilovanými hlavicemi a sedly zvyšujícími tuhost nesou průvlaky, na kterých jsou položeny stropní trámy, podlahu tvoří záklop. V interiéru se dochovala technologie sirných komor i původní žokové či balotové lisy. Cihlový komín objektu skladu chmele Heinricha Melzera zůstal v původním stavu. Nová moderní vstupní hala byla postavena v místě proluky, která vznikla po vyhoření původního skladu.