Chudenicko

Jedná se o část krajinného celku, která vykazuje významné kulturně historické hodnoty. Chráněny jsou nejen jednotlivé kulturní památky, ale i ostatní objekty a plochy, panorama s hlavními dominantami v blízkých i dálkových pohledech, historické zahrady a parky v území a podobně. Významným prvkem v krajinné památkové zóně Chudenicko je národní přírodní památka Americká zahrada – arboretum založené roku 1828 původně jako zdroj okrasných dřevin pro budování nedalekého zámeckého parku. Systematické zakládání zahrady je spojeno s rokem 1842, zakladatelem arboreta byl Eugen Černín. V blízkosti se dále nachází tzv. Kvapilova jezírka, rozhledna Bolfánek – původně věž kostela sv. Wolfganga, zámek Lázeň, kaple sv. Anny. Krajina Chudenicka působí vyváženým dojmem s rovnoměrným zastoupením zemědělské půdy, lesů a vodních ploch v podobě několika rybníků a menších vodních toků. Jádrem komponované krajiny je hřbet Žďár, zejména prostory kolem zámku Lázeň a rozhledny Bolfánek, které jsou určující pro utváření dalších složek krajiny. Druhým centrem je městečko Chudenice, které ovlivnilo podobu sídelní struktury i utváření zemědělské krajiny. Chudenice patří k předním historickým sídlům na Plzeňsku. Půdorys městečka dodnes dokládá, že středověká ves vznikla jednotnou lokační akcí zřejmě ještě v rámci vnitřní kolonizace. První záměrné úpravy krajiny se koncentrovaly kolem kostela sv. Wolfganga, ke kterému se vztahovaly i další stavby. Na konci 18. století se centrum krajinářských aktivit přeneslo na jižní úpatí Žďáru, kde byl vystavěn lázeňský dům a následně zámek Lázeň.