činžovní dům

Dvoupatrový nárožní dům na západní straně náměstí, s úzkým trojosým štítovým průčelím a širokou osmiosou fasádou do Široké ulice. Nynější rozlehlá barokní fasáda, s vysokým bosovaným přízemím je členěna pilastry s kompozitními hlavicemi ve svislá pole a v řadu oken jednoduchých a slohově řešených. Vysoké pilastry pokračují skrze všechna poschodí. Vysoká obdélná okna v 1. patře mají šambrány s trojúhelnými frontony a parapetními čabrakami, okna 2. patra mají obdélné šambrány s klenákem a parapetními čabrakami. Mohutný průčelní štít je rozdělen sloupy ve tři pole, z nichž ve dvou postranních jsou prázdné výklenky. Štít je ukončen segmentovým frontonem a barokní sochou Panny Marie. Na náměstí vede renesanční hlavní portál, kamenný, edikulový, bohatě zdobený. Vstup má půlkruhové nadpraží, lemované archivoltou s latinským nápisem a rollwerkovou kartuší ve vrcholu, spočívající na hranolových polopilířích s římsovými hlavicemi. Po stranách portál vymezují mohutné korintské polosloupy, nesoucí kladí a štít. Cvikly zdobí reliéfní hlavy andílků s křídly. Římsa nese opět latinský nápis, další latinské citáty (Chronogram) jsou umístěny v obdélných polích vlysu. Po stranách vlysu jsou vytesány oválné reliéfní znaky, střední pole zdobí plastický korunovaný znak s českým lvem. V plochém nástavci s volutovými boky je vytesaný reliéf rollwerkové kartuše s ústředním motivem rakouského orla s panovnickými insigniemi a korunou. Kartuši ze dvou stran přidržují dvě stojící postavy lvů, nad nimiž se stáčí páska s latinským nápisem. Volutové boky zdobí reliéfy polopostav andělů. Na boční severní straně uprostřed vystupuje empirový edikulový portál. Vysoký půlkruhově zakončený průchod lemuje šambrána s hranolovými patkami, hlavicemi a klenákem, jejíž archivoltu lemuje girlanda květů. Po stranách portál vymezují dva polosloupy na členěných hranolových soklech, ukončené toskánskými hlavicemi, které nesou kladí, s krátkými úseky architrávu. Ve vlysu nad vstupem je umístěný oválný štukový medailon s iniciálami JN, na podkladu emblémů obchodnického stavu (Merkurova hůl, kotva) lemovaných ratolestmi. Patrně nověji jsou zakomponovány štítky s označením domovního čísla (No 112). Portál vrcholí půlkruhovým tympanonem s motivem vázy. Dveře současné s portálem, výplňové, s prohnutou římsou a dřevěnou mříží v nadsvětlíku.