činžovní dům

Nárožní třípatrový dům v uliční zástavbě s podloubím do náměstí. Průčelí do náměstí komponováno jako dvouosé s dvojicí oken v každé ose, v přízemí dva oblouky loubí. Průčelí má tektonické řešení- mohutné hranolové pilíře s kamennými patkami a profilovanými hlavicemi na pohledové straně nesou dvakrát odstupněnou plochou archivoltu s lištou a klenákem, zbylá plocha přízemí až po kordonovou římsu je pokryta bosovaným kvádrováním, které se kolmo k obloukům zalamuje. V cviklech nad krajními pilíři loubí jsou zapuštěny kruhové medailonky. První a druhé patro jsou propojeny nárožními širokými pilastry s kvádrovou bosáží, jejichž římsové hlavice jsou zavázány do kordonové římsy nad 2. patrem. Asi v polovině výšky nároží je plastová rollwerková kartuše s plastickým emblémem dvouocasého lva. Na hladké ploše omítek zbylé části obou pater se plasticky uplatňují jemně profilované šambrány sdružených oken a balkonových dveří. Nad okny 2. patra je na volutových konzolách vysazena přímá nadokenní římsa, která nad každou dvojicí oken vrcholí jakoby štítkem ze dvou proti sobě vztyčených volut svírajících drobnou kartuši. Nad okenní římsou a pod štítkem je vytažena drobná „stříška“ tumbovitého tvaru. Mezi okny 2. patra je velký vpadlý kruhový medailon zavěšený na štukových páskách visících z plastické hlavy. Zespoda je medailon doplněn štukovým festonem. Obě dvojice oken jsou jak v 1. tak 2. patře propojeny balkony na bohatých volutových konzolách s akantovými listy. V přízemí tyto konzoly přímo navazují na archivoltu oblouku. Balkon v 1. patře je členěn do tří polí s hranolovými pilířky a mezilehlými nakoso postavenými hranolovými pruty. Balkon v 2. patře má na stejných konzolách a stejné nosné desce s profilovanou římsou kované zábradlí svisle vyduté, s jemnou mřížovou sítí v horní i dolní části s ornamentální bordurou, uprostřed s diagonálními pruty ve čtvercích. 3. patro ruší osovou kompozici nižších podlažích, v šíři nárožních pilastrů se zde objevují liseny s vpadlými zrcadly zdobenými figurální malbou, mezi nimi je plochá pětioblouková arkáda, jejíž dvojice krajních os využívají okna a střední je slepá. Její pilířky mají svoji vlastní páskovou patku a hlavici, pod níž je půlkruhový závěs se střapcem. Půlkruhové archivolty mají jednoduchou dvakrát odstupněnou profilaci s klenákem ve vrcholu. Klenáky přímo navazují na podřímsový plochý vlys oddělený zespoda oblou lištou, shora úzkým páskem na nějž navazuje profilace korunní římsy. Průčelí je nad římsou ukončeno prolamovanou atikou na způsob zábradlí s pěti otvory se segmentovými pasy rozepjatými mezi hranolovými pilířky s vyšší patkou a do římsy zavázanou páskovou hlavicí. V šíři postranních pilastrů průčelí je zábradlí atiky plné s dvojicí drobných pilastrů tvarově shodných s ostatními pilířky. Dvě pole podloubí mají ploché křížové klenby podepřené příčnými pasy na přistavěných polopilířích. Střední polopilíř nese závitnicové ukončení plochého pasu. Širší oblouk do Špitálské ulice má stlačený tvar. Průčelí do Špitálské ulice je širší, se sedmiosým středem a mělkými rizality po stranách, zvýrazněnými nárožní kvádrovou bosáží až do úrovně 2. patra (jako v průčelí). Levý rizalit odpovídá šířce podloubí, do něhož je otevřen širším obloukem se stejným architektonickým vybavením jako má strana do náměstí. Rizalit je jednoosý. Okna 1. a 2. patra jsou trojdílná s jednoduchými šambránami s lištou, v 1. patře mají parapetní římsu a přímou nadokenní římsu nesenou dvěma drobnými konzolkami. Plochá parapetní výplň nasedá na římsu nad přízemím. Okno 2. patra má výraznější římsu s plastičtějšími konzolami. 3. patro je členěno obdobně jako na hlavním průčelí, je trojosé s okny po stranách. Rizalit je ukončen štítem o třech etážích: 1. etáž ve výšce atiky hlavního průčelí je členěna drobnými pilastry, uprostřed je řada přerušena vysokým obdélným oknem, zasahujícím až do druhé etáže. Okno má jednoduchou šambránu bez parapetu, přímo nasazenou nadokenní římsou. 2. etáž má okraje ve tvaru vztyčených volut, vycházejících z krajního pilastru spodní etáže, je ukončena výraznou plastickou římsou podepřenou ještě dvojicí volutových konzol vztyčených na vnitřních pilastrech spodní etáže a střední drobnou konzolkou nad oknem, ve tvaru klenáku. 3. etáž, v šířce středního pole (mezi svislými volutami) má ústřední plochý pilastr nahoře zakončený čučkem, ze stran podepřený vztyčenými volutami, uplatňujícími se pouze v obrysu. Střední sedmiosé pole tohoto průčelí má opět bosované přízemí s vysokými stojatými obdélníky výkladců s novodobým prosklením, které mají nad každým rohem plastický kruhový terč jako ozdobu. V patrech jsou omítky hladké, tvarosloví oken zachovává superpozici: v 1. patře jednoduché šambrány, parapetní římsy a výplně. V 2. patře šambrány a nadokenní římsy na volutových konzolách, 3. patro- okna ukončená půlkruhovou archivoltou s klenákem, propojena mezi sebou páskovou římsou v úrovni patek archivolt. Okna 3. patra zde výjimečně osově vážou na okna nižších podlaží. Pilíře mezi okny zdobí ploché vystupující výplně, obdélné, s půlkruhově vykrojenými rohy. Vodorovné členění římsami je shodné s hlavním průčelím. V ploše mezi 1. a 2. patrem je dlouhé nápisové pole v obdélné kartuši s rollwerkovými okraji, střed vedle dvojice ležatých volut zvýrazněn vždy jedním motivem vějířku po stranách. Všechna okna této části jsou jednoduchá, členění do T, v 1. a 3. patře se sloupkovými klapačkami.