činžovní dům

Řadový třípatrový nárožní dům s hlavním průčelím do náměstí. Hlavní průčelí je třídílné, skládá se z centrální trojosé části zakončené nízkým trojúhelným tympanonem, pravá část je dvojosá, zakončená silně předsazenou římsou. V přízemí jsou všechny části propojeny pásem prosklených výkladců obchodu, s průběžnou reklamou v pásu pod kordonovou římsou. Střední část ve formě lehce předstupujícího rizalitu má vyrazné svislé členění s moderní obdobou pilastrů ve vysokém řádu, z nichž dva nárožní jsou vyšší, zasahují do štítu a jakoby nesou úseky říms bočních částí budovy, ostatní jsou nižší, shora propojeny úzkou pásovou římskou z cihel na stojato. Krajní z těchto čtyř pilastrů jsou pouze dvoutřetinové, podložené pod vnější pilastry rizalitu. Soklová část pilastrů není vyvinuta, místo hlavic se uplatňuje jen pásek z režných cihel. Vnitřní plochy s okny (ohraničené pilastry) jsou omezeny na pouhou šířku oken úzkými hladkými podložkami pilastrů. Vodorovné členění se omezuje pouze na krátké úseky parapetů a nadokenních říms a hustým vodorovným rýhováním ploch pilastrů /výška vrstvy asi jedna cihla/. Štítové zakončení je vlastně obdélné s volným přechodem do trojúhelného tympanonu, přechod je patrný pouze odlišením ornamentální výzdoby plochy trojuhelníka /síť secesních kosočtverců/ od hladké spodní plochy, osa štítu je zvýrazněna oválným plastickým medailonem se štukovým motivem Merkurovy hole s hady, okřídlené, s hlemicí, orámovaným perlovcovým páskem a s věncem z drobných volut. Část štítu vystupující nad střechu je rámována úzkým pravoúhlým páskem římsy. Pravá boční část má také trojici pilastrů ve vysokém řádu, střední bez hlavice, jejich omítaná plocha je však hladká, dva vnější jsou navíc přizdobeny po stranách svislými šňůrami perlovce, které oddělují světlejší pásky na bocích. Zbylá plocha s okny je svisle rastrována širokou plochou kanelurou, v níž jsou vyříznuty obdelníky oken s dovnitř odstupněnými překlady a plastickými parapety s oblými rohy. průčelí je shora ukončeno širokým vlysem vodorovně rastrovaným, podloženým úzkým páskem z cihel a ukončeným dvakrát odstupněnou silně předsazenou deskou římsy. V ploše vlysu se plasticky uplatňují ještě čtveřice čtverečků ve svislých řadách v rovnoměrných odstupech vždy v osách pilastrů a oken. Okna jsou tvaru T, ve středním rizalitu je nadsvětlík dělen třemi svislými pruty. Levá část v oblém nároží má zcela shodně řešené členění 2. a 3.patra /pouze místo pilastrů jsou zde leseny, 1.patro je však jednoznačně odděleno pásovou římskou z režných cihel, jež je v místě nárožních lesen podepřena konzolkami se secesními maskarony /mužská hlava s pozlacenými vlasy a vousy/. V tomto podlaží se uplatňují pouze nárožní leseny, mezi nimiž je rozepjata společná parapetní římska. Plocha nad ní stejně jako plocha lesen je hustě vodorovně rýhována. Parapetní římsa je jakoby podepřena v bocích dvěma hladkými lesenkami a vnitřní hladká plocha je orámována perlovcovým pásem (obdelník se zkosenými rohy) a uprostřed akcentována štukovým medailonkem /kartuší/ s iniciálami A v M. Podhled římsy obou bočních částí je rastrován kolmo k průčelí rytými sparami, po bocích s mandlovitými čočkami. Průčelí do Rokytanského ul. je třípatrové, čtyřosé, dvě střední osy sdruženy do 1 svislého pásu. Členění nad přízemím je shodné s členěním pravé části hlavního průčelí, tedy pilastry ve vysokém řádu s podložkami, přičemž k postranním pilastrům přiléhají směrem dovnitř ještě polopilastry. Rozdíl oproti hl.průčelí je ten, že hlavice pilastrů nenesou vlys, ale jen 2x odstupněnou římsu, jež zde není tak výrazně vysazena. Její pohled je však upraven stejně, tj. s rytým vyznačením desek s mandlovitými peckami v čele každého pole. Přízemí je pojato odlišně, od pater je odděleno páskem římsy, přičemž krajní pilastry jsou posazeny na své patky poněkud níže a jejich vysoký sokl je obložen reliéfními deskami s motivy kruhů a čtverců. Pilastry horních pater jsou protaženy částečně i do přízemí, avšak bez příložek a jejich povrch je hustě vodorovně rýhován. Okna zachovávají osové řešení, avšak v pravé ose je osazeno větší okno s velmi drobným členěním na čtvercové tabulky. Všechny pilastry jsou ukončeny v neurčité výšce nad zalamujícím se soklem, reagujícím na stoupání terénu. Všechna okna jsou tvaru T. K domu patří ještě další, původně samostatný dům, kterým se nyní vstupuje. Jde o dvoupatrový, dvouosý řadový dům s jednoduchou novorenesanční fasádou. Vodorvně je členěn odspodu kamenným soklem, později upravený omítnutím umělým kamenem, drobně profilovanou kordonovou římsou nad přízemím. Mohutnější kordonovou římsou nad 1.patrem se zubořezem. Plochá pultová střecha má sklon do ulice. Jinak je průčelí členěno pouze okny, jejichž šambrány /v 1.patře složitěji profilované, v 2.patře pouze 3x pravoúhle odstupněné/ dosedají na profilované parapetní římsy. Členění oken tvaru T, osazení ve špaletě. V přízemí je v levé ose umístěn výkladec s roletou a vpravo vstupní dvoukřídlé dřevěné novorenesanční dveře s úzkým ležatým nadsvětlíkem. Dveře mají po výšce 2 obdélné výplně, sloupkovou klapačku a litinovou kliku s ručkou. Obdélným vestibulem se prochází do drobného dvorku společného oběma částem domu s fasádami zcela utilitárně pojatými. Dispoziční řešení: kolmo k náměstí je dům členěn na dvě části s vloženým středním úzkým traktem v jehož zadní části je schodiště, přístupné ze dvora. Levá část /čp.171/ tvoří v traktu při ulici jeden prostor prodejnu, na kterou navazuje směrem do dvora halový prostor s vestavěným skeletem, který člení místnost na 2 x 3 pole. Pravá část domu /č.169/ má hloubkově orientovaný trakt prodejny s podhledem ze 4 příčně orientovaných diamantových zrcadel. na tento prostor navazuje při ulici úzká místnost pro zázemí, /vedle které je schodiště do pater přístupné ze dvora/, která je přímo propojena s místností stejné šířky, patřící již přidruženému domu s průchodem do dvora. Sklepy: podsklepena je ta část domu, která má secesní fasády, sklepy jsou soudobé, dispozice odpovídá přízemí. P/od pravou částí /čp.169/ jsou sklepy klenuty segmentově. Patra: po dvouramenném schodišti s pískovcovými stupni a litinovým secesním zábradlím s geometrickými vzory se vystupuje do pater s podestami s mozaikovou dlažbou a s balkonky před schodištěm do dvora. Patra jsou obytná.