činžovní dům

Činžovní dům je součástí uliční řady ulice Nuselská. Dům je pozdně secesní čtyřpatrový řadový činžovní s hodnotnou fasádou s výrazným portálem a zajímavým členěním balkony a arkýři. Pod římsou je secesní florální dekor, níže pak prvky neoklasicistní (květinový koš, festony, věnce se stuhami). Portál tvoří dva rozšiřující se pilastry po stranách vstupu pokryté jehlancovým kubistickým dekorem, z nichž vyrůstají dvě předkloněné polopostavy hudebníků s loutnou a kytarou. Portál je zdoben tehdy nejprogresivnějším kubistickým ornamentem. Fasáda, datovaná pod hlavní římsou rokem 1914, je srovnatelná s kvalitními realizacemi té doby v centru města. Autor architektonického návrhu je neznámý, na plánech jsou uvedeny pouze podpisy L.Melzera (oprávněný mistr zednický) a J.Černého. Hodnotný je rovněž interiér objektu. Vstupní dveře do vestibulu jsou původní, prosklené kosočtverečnými skly v každém křídle, nadsvětlík s barevným zasklením. Stěny i strop vestibulu je zdoben geometrickým i rostlinným plastickým dekorem, stěny jsou ve spodní části obloženy keramickým obkladem s černo - bílým abstraktním vzorem, na podlaze terazzo. Dochováno je rovněž schodiště s původním litinovým zábradlím a vstupní dveře do bytů.