činžovní dům

V těsné blízkosti Národního muzea je v malém bloku nepravidelného půdorysu situován nárožní, třípatrový neorenesanční objekt z r. 1882. Jeho architektonický výraz koresponduje jak s neorenesanční architekturou prof. J. Schulze (muzeum), tak s neorenesančními průčelími tří objektů čp. 434, čp. 433 a čp. 432 v protilehlém bloku, obrácených do parku u muzea. Vyvážené architektonické řešení všech uličních průčelí, včetně zkoseného nároží, klade důraz na horizontálu mezi druhým a třetím patrem, již tvoří bohatě zdobený architáv s římsou. Vertikálu zvýrazňuje rizalit ze tří stran nároží, v čele dvouosý, po stranách u bočních průčelí, v přibližně stejné šíři jednoosý. Rizalit je na všech třech stranách členěn průběžnými, zdvojenými pilastry probíhajícími v 1. a 2. patře, samostatně pak v drobnějším měřítku v patře třetím. Celkové hmotě objektu odpovídá silná plasticita bosáže zvýšeného přízemí. Nad okny 1. patra jsou použity nízké trojúhelné tympanony se zubořezem, u oken 2. patra dosedá na nadokenní římsy průběžný architráv, okna 3. patra mají segmentové tympanony. Z detailů štukové výzdoby upoutává pozornost pás ornamentu na architrávu s motivem palmet. Velmi hodnotné jsou interiéry domu: architektonicky bohatě ztvárněný vestibul a schodišťový prostor je mimořádných kvalit. Ve vestibulu se tyto kvality týkají neorenesanční štukové, kolorované výzdoby kazetového stropu, doplněné ve středních částech kazetových polí malířskou ornamentální výzdobou, dále dvou dveří do bytů a kyvných dveří ve vestibulu s neorenesančním dřevěným vyřezávaným nástavcem ukončeným tympanonem. Neorenesanční dveře hlavního vstupu do domu jsou původní, kromě prosklení se skly s leptaným dekorem a vnitřní kliky. Hrana ramene a podesty točitého schodiště je ztvárněna jako profilovaná římsa, koresponduje s arkádou na podestách, s profilovanými půlkruhovými archivoltami a pilastry mezi arkádovými poli. Pozornost upoutávají mohutné volutové, akanty zdobené konzoly, nesoucí podesty. Neorenesanční litinové mřížkové zábradlí má motiv palmet a stuh. V bytech jsou z části zachovány dubové čtvercové parkety. V bytě ve zvýšeném přízemí jsou zachována původní kachlová kamna s béžovými kachli s rostlinným reliéfem.