dělnický dům

Volně stojící dům č.p. 457 obdélného půdorysu postavený na mírně svažitém terénu je situován při východní straně Svatoplukovy ulice. Zahrada za objektem terasovitě stoupá. Jedná se o přízemní částečně podsklepený objekt se zobytněným podkrovím. Hmota objektu je tvořena průnikem dvou na sobe kolmých částí nestejné výškové úrovně, a to severní okapově orientované a jižní orientované štítově. Střechy obou částí jsou mansardové, u severní části je mansarda s valbou, u jižní se štítem. Střechy kryje taška bobrovka a prosvětlené jsou převážně vikýři se sedlovou střechou, pultovou nad hlavním vstupem a volskými oky v horní části. Fasáda s podezdívkou z haklíkového žulového zdiva je hrubší struktury bez výraznějšího členění a má v současné době tmavě zelený nátěr. Okna jsou špaletová čtyřkřídlová. Výrazným prvkem fasády jsou dřevěné okenice se zdobnými kovovými úchyty ve tvaru dívčích hlaviček. Vyvýšený vstup přístupný po kamenném schodišti se zapuštěným zádveřím kryje pultová stříška posazená na dřevěný sloup. Dveře s nadsvětlíkem jsou původní s náročnější řezbou a pravděpodobně historizujícím dnes těžko interpretovatelným a pravděpodobně i zkomoleným nápisem: „THEIS CERERT ET MRA FROMCON IUGES [.]E(M)ERI FECERW ANNO DNI 1610”. Patrně se jedná o kopii dle staršího vzoru. Dispozičně je objekt rozdělen podle pater na čtyři bytové jednotky. Dva byty v severní části mají pokoj, kuchyň, komoru a záchod, dva v části jižní mají navíc menší pokoj. Ve sklepě byla umístěna prádelna. V interiéru se dochovala řada původních prvků, např. schodiště a dveře včetně kování. Oplocení vychází z původního řešení s jednoduchým plotem z latí mezi vyzděnými omítanými zaoblenými sloupky na žulové podezdívce.