divadlo Karla Pippicha

Budova izolovaně stojící, osově symetrická. Hmota stavby je složena z několika kvádrů vzájemně se prostupujících. hlavní průčelí je tvořeno trojosým portikem mělkým a vysokým řádem hladkých pilastrů s vodorovným překladem - obloženo bílým mramorem. Plochy mezi pilastry mají v přízemí vstupy prosklené s dřevěnými rámy, nad kamen. obloženým parapetem jsou obdélné prosklené stěny v rastru obdél. 3x6. Plocha průčelí kol. portiku je hladká, obložená ker. obkladačkami pískové barvy. Na středu je završeno průčelí socho Thalie na kamenné konzole ( žena v dlouhé říze vzpíná ruce k nebi). Blok vstupu vystupuje mírně dopředu ( z boku má po 3 oknech kruhových - vždy po 1 podlaží, obloženo jako zpředu), před vyšší a širší hranolový blok skrývající vertikální komunikace, do hl. průčelí a do protilehlé strany obrací hladkou plochu s tvrdou omítkou. V obou bocích - vertikál. pásová okna přes 2., 3. podlaží, členěná na 2x6 obdél. polí. V přízemí jsou vstupy s prosklenými dřevěnými dveřmi se silně vysazenou markýzou. Za tím vysokým blokem je nižší a užší, ale dlouhý blok. Do suterénu vedou 4 okna v soklu budovy, tvořeném pásovou rustikou obíhající kol. celé stavby. V 1., 2. patře směrem od hl. průčelí 3 sdružená obdélná okna, v 1. patře dál pokračují vodorovn. pásem 3 okna sdružená, 3dílné, 4,3 dílné. V zadním konci fasády jsou tři kruhová okna, v přízemí boční vstupy prosklenými dveřmi dřevěnými. V 3. podl. boční fasády je na středu lodžie velká ( 2 sloupky, nyní zaskleno nově). Za tímto blokem se vypíná vysoký hranol z 1/4 vrostlý do hmoty stavby, ze 3/4 hladce omítnutý, nad tím římsa a výš obložení pískov. keramic. obkladem. Ukončen atikou ( Cu plech), pod ní jsou ze širších stran do hl. a zadního průčelí 3 čtyřdílná pás. vodorov. okna. Tento hranol je ukončen plochou sedlovou střechou z obou stran s valbou, krytou Cu plechem. Z pravé strany je u vysokého plechu přiložen úzký blok s komunikací vertikál., boční fasáda s vertikál. pásovým oknem (2x4 poli obdél.), v přízemí je mírně předsazený vchod s markýzou. Z levé strany vysokého hranolu je přiložen nižší hranol ve stejné šířce jako dominující hranol. Levou fasádu má členěnou v přízemí na středu bočním vchodem, po stranách okna do suterénu, v patře jsou na středu dveře pro stěhování kulis, ve 2. patře jsou 3dílná okna.Celou stavbu uzavírá ležatý hranol nízký 1 patr., na středu závěru vystupující o 1 patro hranolovým ústupkem bez členění. V 1. patře je v závěru 7 trojdílných oken spojených v pás keramic. obložení mezioken. pilířů. Celá stavba je omítnuta tvrdou omítkou, kromě míst uvedených v popisu. Střechy jsou rovné, oplechované, kromě nejvyšší části. Před hlavním průčelím je předloženo široké kamenné schodiště. Interiér: ( existují pův. plány). Suterén: pod vstupní částí prostory uhelny, do hloubky objektu dále kotelna, strojovna vzduchotechniky. nalevo od centrálního prostoru samost. část klubovny přístupná ze 2 sran bočními 2ramen. schodišti, se sociál. zaříz. Napravo symetr. pův. loutkové divadlo ( dnes zkušebna) se soc. zařízením, po obou stranách schodiště dvouramen (PVC). Pod jevištěm je propadliště se skladem kulisap., v levém rohu je šnekové kovové schodiště do zákulisí. Nalevo od propadliště je veká dílna ( beton). Napravo býval byt divadel. mistra, nyní kamnceláře + soc. zařízení prac. divadla (PVC). V závěru dispozice je ateliér výtvarníka, nalevo od něj je dílna, napravo kancelář - klubovna (PVC, beton). Mezi býv. bytem a nouz. schodištěm je dvouramen. schodiště pro herce a za. divadla. Rovné stropy. Přízemí: Po žulovém schodišti předloženém se vyjde na terasu s mělkým portikem, v něm 3 vstupy do vestibulu ( mramor). 3 vstupy dál do foyer ( xylolit na podlaze), které tvoří podkovu kol. hlediště( přístupné z obou stran - 3 vstupy), foyer má v rozích soc. zařízení, v bocích šatny, při jevišti nouzové východy na schodiště boční. prostor hlediště (14 x 18,5) se mírně svažuje k jevišti, 19 řad sedadel, orchestřiště konvex. vypnuté do hlediště, po stranách výdechy tepla válcové, kol. nich schody na jeviště. Jeviště obdélné (19x 10 m), portál 9 m široký. Nalevo od jeviště manipulační prstor pro přípravu scény, napravo místnost pro oponáře, schodiště pro herce a zaměstnance divadla, šatny herců, soc. zařízení. Scéna je prohloubena až k zadní stěně o prostor íxí m. Po stranách jsou nalevo místnosti na inventář, napravo šatny herců. Balkony: Hlediště tvoří konkávní balkon s 8 řadami sedadel a 8 ložemi ( 4 + 4 na straně) + 1 velká nalevo u jeviště "pro město", 2. proti ní pro herce. Kolem balkónů podkova foyer se soc. zařízením, do boku bývaly lodžie otevřené. Nad vchodem je bufet. II. patro: provaziště nad jevištěm s lávkou osvětlovací přístupnou šnekovým schodištěm. III. patro: nad bufetem výstavní síň ( řelbet. strop s horním prosvětlením - zaskleným stropem) 14,3 x 11,5 m. Hlediště: dřevěná podlaha, PVC v uličkách, stěny obloženy dřevěnými deskami, strop pod balkóny rovný, parapet hladký, stěny balkónů zlacené s rytými motivy umění, učenosti ap. Strop nad hled. trámový, želbet., dělený na 3 obdélné příčné kazety vždy se 2 kovovými kruhy se žárovkami - osvětlení, portál zlacený s rytými motivy umění ( lyra, Pegas, maska).