Divadlo Spirála

Divadlo Spirála je tvořeno ze dvou hlavních částí. Jsou jimi mohutný černý válec a obslužný prostor, který není zvenčí vůbec patrný. Přístup do divadla je veden zapuštěním rampy pod okolní povrch. Za ohromným válcem je ukryto netradičně komponované jeviště i hlediště s kapacitou 800 diváků. Provozní prostory jsou rozmístěny pod úrovní terénu přibližně do dvou křídel písmene L a jsou ze dvou stran přimknuty k centrální válcové hmotě. Název divadla byl odvozen od spirálové rampy, která představuje nosný prvek celého interiéru. Návštěvníci se na svá sedadla dostávali právě pomocí navzájem se prolínajících spirálových ramp, které kolem dokola obepínají jeviště. Jindřich Smetana, Jan Louda, Tomáš Kulík, Zbyšek Stýblo (Lo-Tech), statiku ocelové konstrukce zajišťovali T. Pačes a V. Janata ze společnosti EXCON, divadelní technologie navrhli B. Michailov a J. Polidar, postmoderna 1991.