dům

Dům č. p. 10 se nachází ve východní části Dlouhého Dolu v rozvolněné podhorské zástavbě, je podsklepený, stojí na obdélném půdorysu, je přízemní s nastavovaným podkrovím. Sedlová střecha domu má v obou rovinách nestejný sklon. Stěnový systém je částečně roubený, s podstávkou na severní štítové a východní okapní straně, a částečně zděný, bíle omítaný. Okenní otvory jsou na výšku obdélné, dvoukřídlé, uzavíratelné na klapačku s bílou povrchovou úpravou dřevěných profilů. Střešní krytinu tvoří falcovaný plech s červenou povrchovou úpravou. Z hřebene vyrůstá dvojice hranolových komínů. Povrchová úprava dřevěných částí vnějšího pláště je černá. Hlavní východní průčelí je vpravo roubené se třemi arkádovými poli podstávky, která jsou členěna vždy jedním obdélným okenním otvorem lemovaným profilovanou dřevěnou šambrá-nou. Okna jsou dvoukřídlá, jednoduchá, dvoutabulková. Severní polovina průčelí půdorysně předstupuje před jižní část. Na jižní straně předstupujícího dílu je prolomen obdélný vstupní otvor, vyplněný dřevěnými dvoukřídlými dveřmi rámové konstrukce. Na severní straně je obdélný okenní otvor. Celá část je obložena vodorovným dřevěným bedněním. Jižní štítové průčelí je v roubeném přízemí tříosé s okny umístěnými v arkádách podstávek, ve štítu jsou neosově umístěny celkem čtyři okenní otvory. Dva větší osvětlují obývané pod-kroví, a dva menší prostor pod hřebenem. Štít je obložen diagonálním břidlicovým obkladem. Západní okapní průčelí je v části za světnicí rozšířené o nový trakt, stěna je tak zalomena do pravého úhlu. Z hřebene střechy tak vycházejí dvě střešní roviny o různém sklonu, Vzniklý trojúhelný štít je obložen břidlicovým obkladem. Stěny jsou svisle a vodorovně bedněné, prolomené na třech místech okenními otvory. Severní až severovýchodní štítové průčelí je doplněno o nízkou zděnou bíle omítanou pří-stavbu s pultovou střechou a lepenkovou krytinou, se třemi úzkými okenními otvory. V přízemí jsou dvě okenní osy s dvoukřídlými dvojitými okny s bílou profilovanou šambránou. Štít je dvouetážový s trojicí dvoukřídlých neosově umístěných oken v první etáži, pod hřebenem jsou dvě malá obdélná okna. Štít je obložen břidlicí v diagonální skladbě.