dům

Dům č.p. 343 uzavíral z východu řadu tzv. kotážových domů postavených podél jižní strany Svatoplukovy ulice. Tento objekt se sestával z č.p. 343-351 a byl prvním počinem výstavby dělnických bytů vystavených na Hrnčířském vrchu. Jednalo se o poměrně strohou patrovou stavbu se sedlovou střechou. Členěna byla pouze dvorní fasáda a to čistě utilitárně záchodovými rizality. Dvůr byl doplněn souvislou řadou dřevěných kůlen ve stejné délce jako kotážový dům. Dispozičně se každý dům skládal ze čtyř místností na každém podlaží, záchody byly společné na podestě schodiště. Na počátku hlavní etapy výstavby dělnického sídliště v druhé dekádě 20. století byl nelichotivý vzhled této řadové zástavby zmírněn a částečně podřízen celkovému pojetí vznikajícího urbanistického celku. Úpravy spočívaly především v patrových nástavbách domu č.p. 343 a 352 uzavírajících řadu a v prolomení střechy u bývalých č.p. 346 a 349 štítovými nástavbami s mansardovým zastřešením. V 90. letech 20. století byla řada dělnických domů, kromě dvou krajních, zdemolována. Vzniklou proluku vyplnila novostavba postavená dle návrhu architekta Pavla Švancera. Objekt č.p. 343 byl při úpravě nastaven o patro opatřené dřevěným podélným obkladem vyskládaným ve spodní části do segmentů a zastřešen mansardovou střechou krytou pálenými taškami bobrovkami. Spodní část mansardy byla prosvětlena pultovými vikýři. Fasády s podezdívkou z kamenných kvádrů jsou řešeny v kombinaci hrubé omítky v ploše a hladké omítky u šambrán. Okna objektu jsou špaletová čtyřkřídlová s dělením do kříže. Vstupní svlakové dveře mají prosklenou horní část. Bytové podmínky nájemníků byly poněkud vylepšeny, a to tím, že některé z bytových jednotek se nesestávaly posléze pouze z jedné místnosti (jak tomu bylo o původního řešení), ale byly rozšířeny ještě o kuchyň. Záchody však zůstaly na svém původním místě. V přízemí se dále nacházely ze dvora přístupné kůlny. V interiéru je dochována řada původních konstrukcí a prvků, jako jsou klenby, dveře do jednotlivých bytů apod. Bytový komfort poněkud vylepšila i stavba prádelen ve dvoře u krajních objektů. Dochovala se bohužel pouze ta u č.p. 343. Jedná se o drobnou stavbu obdélného půdorysu se sedlovou střechou krytou plechem, kterou prostupuje vysoký komín v původním řešení se stříškou krytou pálenými taškami bobrovkami.