dům

Zděný přízemní dům s půdním patrem stojí samostatně na obdélném půdorysu, hlavním průčelím orientován k západu. Podélná osa nepodsklepeného domu vede paralelně se silnicí. Hlavní průčelí rytmizuje 5 okenních os, z nichž centrální svou vertikalitou vyrovnává přízemní část. V prostých lizénových rámech respektujících okenní členění jsou v líci zasazena obdélná šestitabulková okna rámovaná šambránou ve formě subtilní lišty bílé barvy, shora zdvojené a doplněné plastickým klenákem zdobeným motivem penízků. Klenák sahá až ke zdobné profilované římse, která obíhá severní a jižní průčelí a je v místech průniku s bílými lizénovými rámy dekorovaná lambrekýny. Lizénové rámy ukončuje korunní římsa. V centrální ose je hlavní vchod prostřednictvím pískovcového pravoúhlého portálu s nadsvětlíkem, vyplněným mříží z kruhových článků. Původní empírové dvoukřídlé dveře s kováním, zdobené v horní části motivem slunce, ve střední liště motiv penízků. V řezbě se uplatňují i kapky, perlovec a subtilní kanelury se vsazenými píšťalami. Vchodu tvoří rámec dva polosloupy s iónskou hlavicí, stojící na přízemních polopilířích a nesoucí architráv klasicistního tvarosloví. Dalším z nosných článků architrávu je střední volutový klenák, jehož obestupuje č. domu „Nro: / 3.“ Ve vlysu je nápis „Erbauet im Jahre MDCCCXVIII“, nad nímž je provedena římsa zubořezu. Tympanon vyplňuje reliéf božího oka v bohatě profilovaném zubořezovém rámu. Střecha mansardová s polovalbami, krytá eternitem. V úrovni mansardové střechy stojí zděný hranolový vikýř s pásovou bosáží v omítce, ukončený segmentovým štítem se vsazeným klenákem a v horní části s volutou. Ve výšce zděného vikýře jsou v mansardě vytvořeny dva dřevěné vikýře se čtyřtabulkovým oknem vsazeným do zbytku okrouhlého otvoru typu volského oka, rámovaného volutovou řezbou. Jižní průčelí má v patře nad pultovou stříškou dvě obdélná dvoutabulková okna, mezi nimiž je v omítce profilovaném rámu mělký výklenek s projmutými rohy a půlobloukovou horní částí. Severní a východní průčelí jsou mnohem jednodušší, přízemní šestitabulková okna jsou v líci. Střední část východního průčelí v úseku mansardy je nově vyzděna. Ve dvoře stojí památkově nehodnotná užitková budova se sedlovou střechou a dřevem obloženými štíty.