dům

Dům stojí východně od Malého náměstí, ve střední části VPR Trávníky. Dům tradiční trojdílné dispozice komorového typu, světnice i komorový díl s dvoutraktovým uspořádáním. Přízemní objekt na obdélném půdorysu, k oběma podélným průčelím přistavěny obdélné, bedněné přístavky; široké závětří na vstupní straně, bedněná pavláčka s garáží na jihozápadní straně. Objekt je z části podsklepen, pravděpodobně pod středním dílem. /dům s levou dispozici/ Interiér: Světnice domu v obou traktech roubená, s dvojicí stropních trámů; přičemž mezitraktová příčka je rovnoběžná se štítovou stěnou, umístěna asi uprostřed, mezi stropní trámy světnice. Síň v přední části plochostropá, na krajích s dvojicí stropních trámů, v severní části síně je umístěno schodiště do podkroví, které je pravděpodobně zobytněno. Zadní část síně vydělena, sklenuta plackovou klenbou (pozůstatek černé kuchyně), v jejímž jihovýchodním rohu je vestavěn novodobý tahový komín. Komorový díl v obou traktech s roubenými stěnami i mezitraktovou příčkou, s trámovým stropem. Exteriér: Hlavní jihovýchodní štítové průčelí dvouosé; na zděné podezdívce, roubená stěna s trojicí stěnových kleštin umístěnými mezi okny, s nárožními vazbami krytými svislými sloupky. Zhlaví stropních trámů s vyřezávanými dekorativními prkénky. Štít domu dvouetážový dvouosý zakončený valbičkou, spodní pole bedněno svisle horní pole střechovitě na střední sloupek. Bednění s krycími lištami, obě pole štítu zakončena vyřezávanými dekorativními lištami. Okna v přízemí obdélná, dvojitá, dvoukřídlá, vnější čtyřtabulková, vnitřní šestitabulková, lemována profilovanou dřevěnou šambránou, s parapetní římsou, osazena v líci (okna světnice jsou v dalších průčelích stejná). Ve štítu je v dolním poli dvojice obdélných jednokřídlých čtyřtabulkových okének s jednoduchou šambránou a vyřezávaným parapetem, v horní části dvojice kulatých průduchů. Vstupní podélné průčelí v části světnice roubené s dvojicí oken, mezi nimiž je roubení zpevněno třemi stěnovými kleštinami, zhlaví stropních trámů neseno jednoduchou konstrukcí podstávky. K domu je přistavěno poměrně široké svisle bedněné závětří se vstupními dveřmi (novodobé dvoukřídlé rámové s dřevěnými kazetovými výplněmi), jedním jednoduchým oknem bez parapetní římsy s pultovou střechou. Zadní stěna závětří stejného schématu, následuje komorový díl domu s pohledově uplatněným roubením, pokračující podstávkou, jejíž ližina je pravděpodobně průběžná pro celé průčelí domu, s jedním oknem. Severozápadní štítové průčelí dvouosé - na zděné podezdívce roubená stěna, nárožní vazby roubeny na rybinu, mezi okny pohledově uplatněna vazba komorového dvoutraktu, zhlaví trámů kryta dekorativně vyřezávanými prkénky. Štít domu dvouetážový a dvouosý, spodní pole bedněno svisle a horní pole střechovitě na střední sloupek, bednění s krycími lištami. Okna v přízemí obdélná dvojitá dvoukřídlá dvoutabulková, lemována profilovanou dřevěnou šambránou a s parapetní římsou, osazena v líci. Ve štítu je dvojice obdélných jednokřídlých čtyřtabulkových okének s jednoduchou šambránou a vyřezávaným parapetem. Na dům navazuje bedněná pavlač, která přechází v novostavbu garáže, podélné stěny svisle bedněny, štítové průčelí s dvoukřídlými dřevěnými vraty bedněno pouze ve štítovém trojúhelníku, střecha asymetrická - sedlová. Jihozápadní podélné průčelí v jižní části s vysokou zděnou podezdívkou a roubenou stěnou světnice s oknem mezi dvojicí stěnových kleštin a podstávkou nesoucí stropní trámy. Ve druhé polovině délky světnice zděná předstupující zeď, /patrně pozůstatek pece v rohu světnice/ s jedním oknem, která pokračuje v šířce síně. Na zděnou část navazuje celobedněná pavláčka se čtveřicí malých obdélných okének /jednokřídlých, čtyřtabulkových s jednoduchou šambránou a vyřezávaným parapetem/, nad pavláčku je protažena střecha domu. Střecha sedlová, kryta šedými eternitovými šablonami a valbičkou nad jihovýchodním štítem. Na každé straně střechy dvojice střešních oken, na jihozápadní straně střechy obdélný vikýř s trojdílným oknem a pultovou střechou. Stavební vývoj: Dům byl na této parcele postaven pravděpodobně na konci 18. století, před rokem 1789. V archivních pramenech o domě pochází zápis v urbálním kontraktu města Železného Brodu, kde se praví, že roku 1789 byl jeho majitelem Matěj Šefr, mistr pekařský." Tomu odpovídá i umístění domu v řadové zástavbě Horské ulice, která byla v tomto období zastavována. Zachycen je na mapě SK z roku 1843, dům vyznačen žlutě /spalný materiál/. Po polovině 19. století byla pravděpodobně střecha domu pokryta břidlicí, štíty byly "vyšperkovány" dekorativními lištami - lemy, byla upravena okna domu. Novodobé stavební úpravy: výměna původní střešní krytiny břidlice za eternit asi v 80. letech 20. století, ale především podstatná rekonstrukce domu na konci 90. let 20. století, kdy byla vyměněna některá okna za repliky, byla provedena podstatná úprava původní pavláčky i závětří domu, výstavba garáže navazující na dům; adaptace a úpravy interiéru. Celý areál byl doplněn novostavbou bedněné kůlny v severní části parcely.